Szélerőműre szereltek napelemeket – működik

Vékony napelemeket rögzítettek szélturbinák oldalára.

A szélturbinák hatékonyságát kívánták fokozni azzal, hogy amikor süt a nap és nem fúj a szél, akkor is tudjon áramot termelni. Szakképzett technikusoknak kellett 40 méter magasba felmászni és rögzíteni a modulokat, írta az mnnsz.hu. A DAS Energy és az Energie Burgenland különleges kialakítású hibrid generátort alakított ki. A Wiener Neustadt-i modulgyártó 30 rugalmas, kis tömegű panelét illesztette fel a Wiener Neustadt területén található szélerőmű oszlopaira. „A fotovoltaikus rendszer által megtermelt további zöld energia segítségével tovább növeltük a szélturbinák hatékonyságát és csökkentettük az ökológiai lábnyomát” – vélte Alois Ecker, az Energie Burgenland igazgatója, amikor ennek a megoldásnak az előnyeit ecsetelte.

A modulokat felragasztják

A Skyworks kötélmászóinak kellett a levegőben 40 méteres magasságba felkapaszkodniuk ahhoz, hogy a modulokat a toronyhoz rögzítsék. Erre a célra az Innotec egyedi ragasztóját használták fel, így meg tudták oldani a feladatot anélkül, hogy lyukakat kellett volna fúrni és csavarokat elhelyezni. A gyártó tíz évre szóló garanciát ad a ragasztásra, ha a modulokat megfelelően helyezték el. Bár a modulok csak két milliméter vastagságúak és a tömegük rendkívül csekély, speciális képességet igényel az ilyen magasságban történő felragasztásuk.

A panelek délkeleti és délnyugati irányba néznek. Ez lehetővé teszi, hogy a nap során a lehető legtöbb napfényt hasznosítsanak. Mivel a modulokat szinte függőlegesen helyezik el, így képesek jól hasznosítani az alacsonyabban járó téli napot is. „Ez a kísérleti projekt lehetőséget ad számunkra, hogy bemutassuk a fotovoltaikus cellákban rejlő lehetőségeinket” – hangsúlyozta Christian Dries, a DAS Energy ügyvezető igazgatója. „A napelemek rendszerint az egyik leginkább környezetbarát technológiának tekinthetők, azonban sok helyet igényelnek. Ezért a célunk, hogy a lehető legtöbb felszínt használjuk fel a jövőbeli áramellátás céljaira.

A modulgyártó számára az első erőmű Burgenlandban egyúttal az első Ausztriában megvalósuló projektjét is képviseli. „Ausztriában bármikor fel tudunk szerelni több szélturbina tornyot, bár télen az alacsony, 10 Celsius ok alatti hőmérséklet miatt a ragasztás nem egyszerű feladat” – magyarázta Benjamin Limberk, a DAS Energy értékesítési vezetője. Németországban és Spanyolországban már tövábbi projektekez kötöttek le illetve valósítottak meg.

Kép: Energie Burgenland

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.