Szélerőművek a villamosenergia fogyasztói árakra gyakorolt hatása

A magyarországi szélerőművek üzemelésével kapcsolatban számos cikk jelent meg az elmúlt néhány héten, hónapban.

Több cikk is azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a magas villamos energia árak kialakulásának egyik jelentős tényezője a szélerőmű beruházók által megtermelt villamos energiáért fizetett átvételi ár, illetve hogy új szélerőművek megjelenése a piacon a villamos energia végfelhasználói árát jelentősen növelni fogja.

A Magyar Energia Hivatal által közzétett „Az átvételi kötelezettség keretében megvalósult villamosenergia – értékesítés főbb mutatói 2009. évben” publikáció alapján elvégzett kalkuláció azt mutatja, hogy a magyarországi szélerőművek üzemeltetése 0,09 Ft megterhelést jelent az áramfogyasztóknak kilowatt óránként. A szélerőművek által
megtermelt tiszta, környezetbarát energia ezzel szemben közel 210 ezer tonna széndioxid kibocsátás elkerülését jelentette és a 300 millió kWh megtermelt villamos energia hozzájárult az ország energiaimport függőségének csökkentéséhez. A jelenleg folyó szélerőmű tenderben meghirdetett további 410 MW kapacitás 2-3 éven
belüli kiépítése azt jelentené, hogy közel 200 milliárd forint beruházás valósulna meg Magyarországon, segítve ezzel a bajban lévő építőipart, hozzájárulna a villamos energia rendszer infrastruktúrájának fejlesztéséhez és a magyar bankrendszeren keresztüli finanszírozás jelentős bankadót generálna.

A végfelhasználói árakat tekintve ez további 0,23 Ft /kWh terhet, viszont további 630 ezer tonna / év széndioxid kibocsátás megtakarítást jelent. (A CO2 kibocsátás csökkentés önmagában is több milliárd forint bevételt jelent a nemzetgazdaságnak.) A teljes magyar szélenergia iparnak (a jelen tender megvalósulását is beleértve) nyújtott támogatás tehát együttesen az úgynevezett szénipari szerkezet átalakítási támogatás mértékével lenne összemérhető, amelyet a Vértesi Erőmű Zrt. és a márkushegyi szénkitermelés fenntartására fizetnek a fogyasztók, támogatva ezzel a további környezetszennyezést (szénfillér 2009-ben közel 0,30 Ft/kWh). 2009-ben 78,9 milliárd Forint terhelte a fogyasztókat a kötelező átvételi rendszer fenntartása kapcsán, melyből 54,6 milliárd Ft-ot (a támogatás 70%-a) kaptak az úgynevezett kapcsolt erőművek (fosszilis tüzelésű erőművek), és csak a támogatás 30%-át a megújulók, melyből a szélerőművek részaránya összesen 3,8 milliárd Ft-ot, 5%-ot tett ki. Mindezek alapján kijelenthető, a szélerőműveknek juttatott átvételi árkompenzáció csak elenyésző mértékben járul hozzá a villamos energia árak jelenlegi szintjéhez.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.