Szélerőművek lepik el a Balaton partját?

A szélből csinálnának pénzt a balatoni, észak-somogyi önkormányzatok, több is igent mondott már arra a projektre, melynek keretében sikeres pályázat esetén uniós támogatással saját szélerőművet vásárolhatnak.

A siófoki Gyarmati László, a Zöldfalu program egyik tanácsadója maga is önkormányzati képviselő volt, tisztában van a helyhatóságok sanyarú pénzügyi lehetőségeivel írja az sonline.hu. – Érthető a törekvés az energiaköltségek csökkentésére, ezt csak erősíti a japán atomkatasztrófa, melynek következtében bizonyára tovább drágul az áram – mondta. Gyarmati László, a Zöldfalu program egyik tanácsadója azt mondta: hazánk legszelesebb térségében, a Móri-árokban (ez a Győr-Mór-Székesfehérvár-Dunaújváros vonal) épül több száz szélerőmű, s ezeket egyenként megvásárolhatják uniós támogatással az önkormányzatok. A Balaton-törvény eleve nem is tenné lehetővé a régiónkban ilyeneknek az építését. Évente négy-hatmillió forintot termelhet egy erőmű, s a települések eldönthetik, hogy az átvett áram árát készpénzben kérik a szolgáltatótól vagy energia formájában, ez esetben például intézményeik ellátására használhatják fel.

 
Balatonszemes nem is egy, három ilyen erőmű vásárlására is szándéknyilatkozatot tett. – Élményfürdőnk energiaellátása nagyon sok pénzbe kerül, az egyik szélerőmű ezt teljesen ki tudná váltani – így Takács József szemesi polgármester. – A másodikat az iskola, óvoda és egyéb intézményeink áramköltségeinek a csökkentésére szánjuk, míg a harmadikat a közvilágítás olcsóbbá tételére, hiszen ez is havonta kétmillió forintjába kerül most a községnek. Végső döntést még nem hozott a képviselő-testület; előremutató elképzelésnek tartjuk, ám óvatosak vagyunk, előbb tisztázni szeretnénk a finanszírozás minden részletét, azt, hogy milyen anyagi áldozatot kívánna ez az önkormányzattól.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.