Szélerőművekben van a fantázia 2013-ban

A szélerőművek lehetnek a magyar akvizíciós tevékenység legkapósabb elemei a megújuló szektorban 2013-ban, a barnamezős fejlesztések közül pedig elsősorban a már engedélyekkel rendelkező, esetleg a megvalósítás során elakadt biomassza és biogáz alapú projekteket kereshetik a befektetők – vallják a megújuló energiaforrásokba 2012-ben jelentős összeget befektető ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. szakértői.

A külföldi terjeszkedésre a szomszédos államokban virágzó piac kiváló lehetőségeket teremt, de tisztában kell lenni a veszélyekkel és a finanszírozást is alaposan meg kell tervezni, írja a napi.hu. Jelenleg akvizíciókkal van mód a bővülésre az iparágban, erőteljesebb fellendülést azonban mind Magyarországon, mind a külföldi lehetőségek kihasználását illetően az általános iparági fellendülés, és a beruházások megindulása hozhat. Rövid és középtávon még akadnak megvásárlásra érdemes projektek, de hosszú távon az új beruházások indulása generálhat mozgást a magyar megújuló energetikai szektorban. Külföld felé is érdemes tekintgetni, de ott még nagyobb alapossággal kell felmérni az egyes projekteket és a szabályozói, befektetői környezetet” – mondja Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója. A vezérigazgató tapasztalatai szerint viszont a megújuló energetikai beruházásoknál már nem működik az a befektetői szemlélet, hogy amennyiben Magyarországon rossz a helyzet, külföldre megyünk. Ugyanis szerinte az itthon is stabil beruházói környezet épít bizalmat a külföldi partnerekben, és ad elegendő önbizalmat a hazai cégeknek a külföldi piacra lépéshez.

A szélerőművek esetében viszont a piac ma már eléggé szűkös. A barnamezős – tehát már engedélyekkel rendelkező, esetleg fejlesztési szakaszban elakadt fejlesztések – közül pedig elsősorban a biomassza és biogáz alapú, helyi projektek jelenthetnek jó befektetési lehetőséget a zöld energiatermelés mellett elkötelezett befektetőknek.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. kovacspista45

    Hát igen,mi van ha nem fúj a szél??? Az van hogy a folyók mindég folynak!!! Tehát a folyóinkat kell jobban kihasználni,nem úgy mint eddig!!A keresztgátakat el kell felejteni!! Meg kell tanulni hosszában energia termelésre használni folyóinkat!Midezt úgy,hogy egy kavicsot sem távolítunk el a folyó mederből! Hogy lassúak a hazánkat átszelő folyók? Hát akkor fel kell őket gyorsítani! Ezt” úszó mobil folyószűkítő rendszerekkel “tudnám elképzelni! A kijelölt folyószakaszokon akár az eredeti vízsebesség 4-5-szörösét is elő lehetne állítani,amellyel már a világ legegyszerűbb vízenergia kitermelési eszközével,az alul csapott vízi kerékkel is nagy mennyiségű energia állítható elő!! Részletesebben szabadalmi beaványban mutatom be a témával kapcsolatos elképzeléseimet!! Egy biztos: ajövő energiája csak is a vízenergia lehet!!!!…a nap és szél energia mellett,…vagy elött..?!!