Szélerőművekkel termelt villamos energia átvételi ára 2010-ben Ausztriában

A Magyar Szélenergia Társaságnak kötelessége cáfolni a sajtóban több helyen megjelent hibás állítást, miszerint Ausztriával összehasonlítva Magyarországon 9Ft/kWh-val magasabb átvételi árat kapnak a szélerőmű üzemeltetők a szélenergiával termelt áramért.

A fenti állítás sajnos azon indokok közt szerepel, amely a 2009-ben szélenergia kapacitások létesítésére kiírt szélerőmű tender leállítását veti fel. A leállítási szándék oka, hogy míg Ausztriában a 20 forint kilowattóránkénti árért is tudnak termelni a szélerőmű üzemeltetők, addig Magyarországon ez az ár 29Ft/kWh lenne, ha a 2009- ben kiírt tender eljárást lefolytatnák, és a nyerteseket kihirdetnénk. Sajnos az ausztriai átvételi árakkal való összehasonlítás régebbi, ma már nem aktuális adatokon alapszik. A 20 Ft/kWh körüli átvételi ár Ausztriában 2006-2009 között volt
érvényben, amely áramátvételi rendszer hatálya alatt egyetlen szélerőmű sem épült a meglévők mellé.

Az Ausztriában 2009-ben elfogadott átvételi árról szóló törvény 9,7c/kWh–ban határozza meg a szélerőmű üzemeltetőknek fizetendő átvételi árat, amely 2010 júliusában hivatalos árfolyamon1 27,81 forintot jelent kilowattóránként. Ehhez hozzá jön a közel 8%-kal hosszabb átvételi időszak (13év) illetve az, hogy amíg Magyarországon a kiírt és visszavont tender szerint maximum 2190 MWh/év mennyiség értékesíthető egy megawatt beépített kapacitásra vetítve a kötelező átvételi rendszerben, addig az átvétel Ausztriában a teljes megtermelt villamos energia mennyiségére vonatkozik. Az osztrák szélerőmű üzemeltetőknek nem kell menetrendet adniuk, helyettük ezt az úgynevezett „Regelzonenführer” funkciót betöltő áramszolgáltatók teszik meg. Ezzel összefüggésben még hozzá kell tenni, hogy az osztrák termelőknek nem jelent többletköltséget magyar társaikkal szemben a termelési menetrend elkészítéséhez szükséges meteorológiai adatok megrendelése. A menetrendtől való hibahatáron túli eltérést sem terheli pótdíj, amely jelenleg Magyarországon burkoltan a kötelező átvételi árat csökkentő tényező. Ha mindehhez hozzávesszük az ausztriai alacsonyabb finanszírozási költségeket a kisebb országkockázat okán, illetve az euro, mint pénznem használat miatti árfolyamkockázat hiányát, könnyen belátható, hogy Ausztriában a magyarországinál kedvezőbb feltételek mellett üzemeltethetők ma a szélerőművek.

A visszavont szélerőmű tender véghezvitelével 410MW új szélerőmű teljesítmény megépülhetett volna meg Magyarországon. A szélerőművek által termelt, a kötelező átvételi rendszerben értékesítésre kerülő villamos energia lakossági fogyasztói árakra gyakorolt hatása a földgáz tüzelőanyagú kapcsolt energiatermeléshez képest
elhanyagolható. A Magyar Szélenergia Társaság javasolja, hogy az új szélerőmű kapacitáslétesítésre vonatkozó pályázat mielőbb meghirdetésre kerüljön, ezzel elősegítve a Nemzeti Cselekvési Tervben foglaltak teljesíthetőségét, a zöldáram termelés magyarországi elterjedését és ez által a magyarországi szélenergetikai ipar régóta várt fellendülését.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.