Szeles idő fogadja a fesztiválozókat

Tegnap hivatalosan is megkezdődött a VOLT fesztivál Sopronban. Milyen időjárásra készülhetnek a fesztiválozók pénteken és szombaton?

Június 29-én hivatalosan is megkezdődött a VOLT fesztivál Sopronban. A fesztiválozók örömére barátságos, nyárias idő volt a térségben, a hőmérséklet megközelítette a 30°C-ot írja az idokep.hu. A ma délután érkezett hidegfront mögött azonban jelentősen megerősödött a légmozgás, és ez holnap estig így is marad, gyakran viharos, akár 70-80 km/h-t  elérő lökések is kísérhetik az északnyugati szelet. Szombatra aztán valamelyest mérséklődik a légmozgás, de még így is gyakran megélénkül, időnként meg is erősödik a nyugati, északnyugati szél. Tartós csapadék a térségben sem pénteken, sem szombaton nem valószínű, legfeljebb rövid záporok alakulhatnak ki. Emellett mindkét napon számíthatnak több-kevesebb napsütésre is a térségben fesztiválozók. A hőmérsékletek hajnalban mind pénteken, mind szombaton 12-13°C körül, napközben pedig 21-22°C körül alakulnak.

Ajánlott tartalom

Az öreg erdők szénmegkötése Európában sokkal nagyobb, mint korábban gondoltuk

A maga nemében első ilyen összeurópai tanulmány kiszámította, hogy Európa meglévő erdői akár évi 309 megatonna szén-dioxid megkötésére is képesek lehetnének 150 éven keresztül, ha ezeket az erdőket nem használnánk tovább, hagynánk azokat növekedni és visszavadulni. Ez az Európai Zöld Megállapodásban a LULUCF-ágazatban 2030-ra megcélzott CO2-csökkentéssel (310 Mt/ha) egyenértékű és nagyobb, mint a gazdálkodás alatt álló erdők jelenlegi elnyelésének mértéke Európában (289 Mt/ha).