Szélfal a hurrikánok ellen

A floridai egyetem Nemzetközi Hurrikánkutató Központja most épített fel 8 millió dollárért egy hurrikán szimulátort, amely képes előidézni egy 5-bs kategóriájú tájfun szelét és esőjét. Ezt maga az egyetem jelentette be, amely az avatásra a 20 évvel ezelőtti, a régiót elpusztító Andrew-t szimulálta. (Aiolus News)

A szélfalnak elnevezett rendszer két méter átmérőjű elektromos ventilátorokból áll, amelyek elérik a 8.400 lóerőt / ennyi kell egy repülőgép felszállásához / és főként arra fogják felhasználni, hogy ellenőrizzék, megfelelnek-e a célnak azok az építmények, amelyeket a hurrikánoknak ellenállónak terveznek. Első tesztként két olyan építményt tettek ki a próbának, amelyeket direkt ezért húztak fel. Az egyiket a hurrikánt kivédő biztonsági normáknak megfelelően építették fel, a másikat pedig a látogatás” utáni biztonsági normákkal. A tapasztalatok szerint a károk sokkal kisebbek voltak, bár a tetők, amelyeket 200 km/ó szélsebesség kivédésére készítettek, már 175 km/ó-nál elrepültek.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan szerezhet támogatást, ha napelemet telepítene

Az elmúlt időszakban hazánkban több olyan program is indult, mellyel az otthonok energiahatékonyságát igyekeznek növelni. A lakosság számára elérhető csomagokat az EU-Solar szedte össze, a programok között egyaránt találhatóak hitelek és támogatások.