Szélfarmok az olajbárók földjén

Bár elsősorban az olajáról híres, Texas a megújuló energiák felhasználásában is élen jár. Fővárosa, Austin energiaszükségletének harmadát már ma is megújulókból fedezi.

– Austint már azelőtt foglalkoztatta a környezeti terhelés, mielőtt ez menő lett volna, a város vezetői már a nyolcvanas évektől kezdve tettek lépéseket a csökkentésére – dicsekedett az Euronews-nak Brewster McCracken, a város volt képviselője.

Austin vezetése azt szeretné, ha a felhasznált energia legalább harmada megújuló forrásból származna, és úgy véli, a célt még a kitűzött határidő előtt sikerül elérni. Az energia nagy része Nyugat-Texas távoli, tágas síkságairól érkezik, ahol a világ legnagyobb szélfarmjai találhatók.

Az Egyesült Államokban az állam a legnagyobb szélenergia-előállító. Az itt termelt elektromos áram otthonok és vállalkozások igényeit elégíti ki. Ma már az összes austini középület megújuló energiával üzemel. A város köztulajdonban lévő villanyszolgáltatója napenergiát is felhasznál, amely ötezer otthont lát el árammal.

2011-ben, amikor megnyitották, az Austin Energy Webberville napenergia-farmja volt a legnagyobb ilyen létesítmény az Egyesült Államokban. Most egy ötször ekkorát terveznek, miközben egyre több magánház tetején is látni napelemeket.

– A megújuló energia nagy részét napelemek termelik majd a városokban, ez a globális trend. Ahogy a napelemek ára csökken, úgy lesz ez egy kis könnyen bezsebelhető extra bevétel. És ez teljesen megváltoztatja a piacot – mondta McCracken.

Jelenleg a világ energiaszükségletének ötödét fedezik megújuló forrásból. A szél- és napenergiafelhasználás gyorsan növekszik. Ugyanakkor ez megtorpanhat, ha nem lesznek olcsóbb berendezések, vagy nem sikerül jobb megoldást találni az így nyert energia betáplálására a hálózatba.

– A jelenlegi energiahálózatokat úgy tervezték, hogy az egyik oldalon van egy nagy energiatermelő, a másikon a sok fogyasztó – magyarázta Susan Krumdieck energetikai szakértő. – A megújulók nem így működnek, különböző helyekről, különböző időpontokban táplálják be őket, tehát egy megújulókra szabott elektromos hálózat tervezését sokkal inkább mérnökökre, mint politikusokra kell bízni.

Más szakértők szerint, mivel sem a napsütést, sem a szelet nem lehet garantálni, ezek mindig csak kiegészítő szerepet játszhatnak az energetikában.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.