Szelidített tornádó, mint energiaszolgáltató?

Az emberiség eszmélése óta igyekszik a természet erőit a maga szolgálatába állítani.

Már a legősibb legendák is ezekről szólnak, Prométheusz tűzlopásától a Genázáreti-tavon támadt vihar Jézus általi elcsitításáig. Ismerünk számos olyan történetet, amelyeknek hősei megfordítják a szeleket, elhalványítják a napot, vizet fakasztanak sziklából, homoksivatagból, írja az energiacentrum.com. De a rettegett, „isteni eredetű” villámlás elektromos kisülése fizikai törvényszerűségeinek felismerése nélkül ma nem lenne villanyáramunk, a tengerek hullámzása, a folyók áradása immár nem csupán a hajózást segíti, hanem energiát is termelünk vele. Miért éppen a legpusztítóbb viharokat ne lehetne „megszelídíteni” és hasznossá tenni?

A tornádók, amelyek különösen az elmúlt évtizedek klímaváltozásaival váltak egyre gyakoribb természeti csapássá, eddig csupán pusztító oldalukról voltak ismertek. A Pete Thiel német üzletember alapítványa által támogatott Breakout Labs, amely elsősorban olyan projektekre szakosodott, amelyek még csak elméleti stádiumban vannak, vagy pedig üzleti sikerük csupán hosszú távon képzelhető el, bejelentette, hogy egy „légköri örvénygépen” (angolul Atmospheric Vortex Engine – AVE) dolgoznak, amely egy „szabályozott tornádót” hoz létre számos turbina hajtására.

Az ötlet Louis Michaud kanadai mérnöktől, az Ontario állambeli Western University nyugalmazott tanárától származik.

Tervében meleg, nedves levegőt nyomnak egy kör alakú állomásba, ahol egy egyre növekvő, erős örvénnyé alakul át. E felforrósított levegő és a felette lévő légkör közötti hőmérséklet-különbség mozgatja a turbinákat. Működésének lényege ennek az alacsony veszteségű hőnek az örvénnyé való forgatása, amely kiterjed az atmoszférára.

Ezt a szabályozott tornádót bármikor le lehet állítani a meleg levegő forrásának elzárásával.
Az AVE energiatermelése közben nem keletkezik széndioxid-kibocsátás és nincsen szükség energia-tárolásra sem. Michaud számításai szerint az AVE által termelt energia ára 3 cent/kWh lenne, és ezzel az egyik legolcsóbb energiatermelési forma lehetne.

Maga az erőmű 100 méteres átmérője lenne, és 200 MW összteljesítménnyel rendelkezne, amennyivel egy hagyományos széntüzelésű erőmű. „A tornádó ereje vitathatatlan – nyilatkozta Louis Michaud – Munkámmal felállítottam azokat az alapelveket, amelyekkel szabályozhatjuk és kiaknázhatjuk ezt az erőt, hogy eddig elképzelhetetlen mértékben jusson hozzá tiszta energiához.”

A tervező egyúttal bejelentette, hogy a Breakout Labs és a Lambton College támogatásával elkezdték egy prototípus építését, hogy bemutassák az AVE megvalósíthatóságát és biztonságos működését.

Ajánlott tartalom

Különleges módon használják fel a mesterséges intelligenciát az SZBK kutatói

Egyes sejtek felismerésére és elkülönítésére dolgoztak ki mesterséges intelligenciát (MI) használó megoldást a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai egy nagy nemzetközi konzorcium részeként. Az eljárás a biológiai alapkutatási kérdések megválaszolása mellett akár egyénre szabott terápiákhoz is alkalmazható - közölte a Magyar Kutatási Hálózathoz (HUN-REN) tartozó intézmény a honlapján.