Szélturbina pörög a pécsi kertvárosi panel tetején

Olyan újítást dobtak be a kertvárosiak, amivel példaértékűvé váltak. A Krisztina téri tízemeletes lakói ugyanis úgy döntöttek, nem napelemet, hanem szélturbinát vásárolnak.

A szél ereje nem is akármennyi energiát és pénzt termel nekik. Sokan bosszankodnak, ha huzatos a lakásuk és a szél állandóan csapkodja az ablakokat. A kertvárosiak viszont úgy döntöttek, nem mérgelődnek, hanem a szelet a hasznukra fordítják. A 6 méter magas turbina eddig csak cégek és önkormányzatok figyelmét keltette fel. Egy éve építették fel a tízemeletes tetejére azt a forgógenerátort, amelynek most fejeződött be a tesztüzeme. Az elmúlt időszak eredményei alapján lehet, hogy bővítik a minierőművet, mert annyi áramot tud termelni a háznak, hogy megérné a fejlesztés – árulta el Balatoni Árpád, a Kertvárosi Lakásszövetkezet elnöke. A ház lakói először napelemet szerettek volna, de az épület tájolása és a szabad tetőfelület miatt nem lehetett jól elhelyezni a napelemeket. A szándékos rongálás lehetősége is nagy volt. Szerencsére rátaláltunk erre, aminek karbantartása is jóval olcsóbb és könnyebb – vázolja a turbina előnyeit Balatoni Árpád. Balatoni hozzátette: a megtérülési időszak is jóval kedvezőbb, mint a napelemnél. A szakértők azt mondják, 8-10 éven belül visszajön a “szélkerék” ára, utána pedig a hasznot hozza a háznak. A különleges építmény egyébként szinte mindig mozgásban van. Ezt a mozgást az úgynevezett inverter alakítja át villamosenergiává, írja a pecsma.hu.

A nap 24 órájából 18-ban biztosan mozgásban van, de a nagy viharokban túl is pörög. Ezért most a ház egy nagyobb teljesítményű eszköz beszerzésének lehetőségét fontolgatja – mondta Balatoni. A szélerőművet egyébként egy kaposvári cég szerelte fel a pécsi tízemeletes tetejére. De mivel annyira új keletű a lakótelepi szélerőmű, nem is számítottak ilyen jó eredményekre. A Krisztina téri házban 42 lakás gazdálkodta ki a szélerőmű árát, ami 3 millió forint volt. De ha minden jól megy, akkor 8 éven belül visszahozza az árát, sőt pénzt is hozhat a lakóknak a különleges szerkezet.

Ajánlott tartalom

A gazdaságos fűtés elengedhetetlen kelléke: a termosztát

A 2022/23-as téli szezonban minden a spórolásról és az energiahatékonyságról szólt. Nem véletlenül, hiszen a megemelt rezsiárak mellett kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni az energiafogyasztásunkra. Leginkább a fűtés az, ahol próbáljuk megfogni a fogyasztást. Annak érdekében, hogy senki ne dideregjen a 18 fokos szobában, megmutatjuk, miként lehet termosztáttal hatékonyan szabályozni a hőmérsékletet.