Szélvihar és havazás jön

Az Időkép szerint vasárnapra virradó éjjel északnyugat felől hideg levegő tört be térségünkbe. Érkezését megerősödő, főként a Dunántúlon több helyen viharossá fokozódó szél, valamint az ország délkeleti kétharmadán egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadék kísérte.

Az Időkép fonyódi szémérője 109 kilométer per órás erősségű széllökést regisztrált. A Dunántúlon több helyen is előfordultak 80 kilométer per órásnál erősebb lökések. Az éjjel délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezett. Vasárnap délelőtt főként az ország keleti, délkeleti feléről jelentettek csapadékot: egyre inkább havas esőt, havazást. A hegyvidéki területeken helyenként 10, néhol 15 cm-nél is több friss hó hullott. Az előrejelzés szerint vasárnap estig keleten tovább folytatódik a havas eső, havazás, miközben a legmagasabb hőmérséklet a tegnapinál jóval alacsonyabb lesz, általában kevéssel fagypont fölött alakul. Hétfőn és kedden főként északon számíthatunk időszakos csapadékra: kezdetben havazásra, majd nyugat felől egyre inkább havas esőre, esőre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az ország nagyobbik részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható viharos, 70 kilométer per órásnál erősebb széllökések miatt. Csak  Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére nincs érvényben figyelmeztetés.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vasárnap hajnali közleménye szerint Budapesten hajnali fél kettő óta hó, havas eső esett a magasabban fekvő budai területeken. A cég dolgozik a síkosságmentesítésen, a főutak rendben vannak, a mellékutak havasak, a BKV járatai rendben elindultak. A keleti megyékben az esőt havazás váltotta fel. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye nagy részén kell erre számítani, emellett az Alföld déli részén Kiskőrös, valamint délen Pécs és Szentlőrinc környékén is havazik. Szállingózik a hó, havas eső hullik az Alföld nagy részén, közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője vasárnap nem sokkal dél előtt.  A fő-és a mellékutak egyelőre csak latyakosak, nedvesek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kéri, hogy a havazás miatt mindenki csak a téli időjárásnak megfelelően műszakilag felkészített gépjárművekkel induljon útnak, és tájékozódjon az aktuális időjárási és útviszonyokról. A havazás újra síkossá teheti az utakat, ezért fokozott óvatosságra intette a közlekedőket.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.