Személycserék várhatók a paksi atomerőműben

Rendkívüli közgyűlést tartanak szeptember 13-án a paksi atomerőműben, az ülés napirendjén személyi kérdések – többek között a vezérigazgató visszahívása – szerepelnek a csütörtökön közzétett meghívó szerint.

A napirenden igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok visszahívása és megválasztása mellett a vezérigazgató munkaviszonyának megszűnésével, illetve új vezérigazgató munkaviszonyának létesítésével és javadalmazásával kapcsolatos döntések szerepelnek.
A PA Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Süli János 2009. március 24-től tölti be ezt a posztot. Az igazgatóság elnöke 2008 szeptembere óta Pónya József, a Paksi Atomerőmű Vállalat első vezérigazgatója, aki 1978-tól 1991-ig állt a vállalat élén. Süli János előtt 2005 óta Kovács József töltötte be az atomerőmű vezérigazgatói posztját, az ő elődje pedig Kocsis István volt.
A jelenlegi vezérigazgató, Süli János 1980 óta dolgozik az atomerőműben csakúgy, mint Hamvas István, a Paksi Atomerőmű műszaki vezérigazgató-helyettese, aki korábbi lapértesülések szerint a vezérigazgatói poszt várományosa. Hamvas István az idén július 30. óta tagja az erőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek Zrt. igazgatóságának.

Az atomerőmű igazgatóságának tagja jelenleg többek között a volt SZDSZ-es képviselő Wekler Ferenc, a felügyelőbizottság elnöke a korábbi MSZP-s képviselő, Karl Imre. Az igazgatóság tagja még Gerse Lajos, Varga-Sabján László és Szuper József. A felügyelőbizottság tagjai pedig Berkes Sándor, Lőrincz László, Papp Katalin, Faller Dezső és Herke Attila.
A Paksi Atomerőmű 100 százalékban az állami tulajdonú  Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) tulajdona. Az MVM július 30-i rendkívüli közgyűlésén váltás történt az energetikai holding vezetésében: döntöttek az addigi vezérigazgató, Mártha Imre visszahívásáról és egyidejűleg Baji Csaba vezérigazgatói kinevezéséről. A közgyűlésen visszahívták a korábbi igazgatóságot és felügyelőbizottságot, és új tagokat választottak a testületekbe.
A Paksi Atomerőmű vezetése számára a legnagyobb feladatok között az üzemidő 20 éves meghosszabbításának megvalósítása és új atomerőművi blokk, vagy blokkok telepítésének előkészületei szerepelnek.
Az atomerőmű társaság az elmúlt évet 17 milliárd forint adózott nyereséggel zárta, ami egymilliárd forinttal marad el a 2008. évi profittól.

Az erőmű termeli Magyarországon a legalacsonyabb áron az áramot:  a 2010. évi tervezett értékesítési átlagár – az egy kilowattóra villamos energiára jutó árbevétel – 11,09  forint, szemben a  2009. évi átlagosan 10,67 forinttal. Tavaly az erőművek értékesítési átlagára – beleszámítva a Paksi Atomerőművet is – 16,5 forint volt kilowattóránként a Magyar Energia Hivatal honlapján szereplő adatok szerint.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.