Szemét működteti az utcai lámpákat

Egy új, menő koncepcióban a komposztálás kéz a kézben jár a megújuló energiával.

Ez nem más, mint a szeméttel működő utcai lámpa. A Gaon utcai lámpát a tervező, Haneum Lee álmodta meg. Lee terve távol tartja az ételmaradékot a hulladéklerakóktól, miközben fényt ad a sötét utcáknak.
Az utcai lámpákhoz tartozik egy szemetesláda, melyet az aljához rögzítettek – ezeket  a ládákat kell feltölteni hulladékkal. A hulladék ezután komposztálódik és a szemétből származó metán energiával látja el a lámpát.

Bizonyos ellenőrzést kellene bevezetni annak érdekében, hogy csak élelmiszer-hulladék kerülhessen a tárolóba. Ha ezt kidolgoznák, kiváló szerepet töltene be parkokban, vagy más területeken, ahol szabadtéren étkeznek az emberek.
A koncepció gondolkodásra sarkall: mi mindent lehetne még sikeresen működtetni hulladék felhasználásával?

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.