Gumicsizmát és kesztyűt húznak "munkakezdés" előtt a Nagykanizsához közeli Kendlimajor művésztelepének résztvevői, hogy az általuk összegyűjtött, válogatott hulladékból két hét alatt festményeket, szobrokat vagy más kompozíciókat készítsenek - mondta el keddi sajtótájékoztatóján a napokban induló alkotótáborról Ludvig Zoltán festőművész.

Szemétből alkotnak műveket a kendlimajori művésztelep résztvevői

Gumicsizmát és kesztyűt húznak “munkakezdés” előtt a Nagykanizsához közeli Kendlimajor művésztelepének résztvevői, hogy az általuk összegyűjtött, válogatott hulladékból két hét alatt festményeket, szobrokat vagy más kompozíciókat készítsenek – mondta el keddi sajtótájékoztatóján a napokban induló alkotótáborról Ludvig Zoltán festőművész.

A vendéglátó 16. alkalommal nyitja meg a Ludvig-Saubermacher Nemzetközi Művésztelepet a dél-zalai városhoz közeli Kisrécse-Kendlimajorban, ahol idén kilenc ország 35 művésze készíti el alkotásait. Ludvig Zoltán hozzátette, hogy 2007-ben Ausztriában vett részt egy hasonló eseményen, ami ötletadója volt az első ilyen jellegű magyarországi rendezvénynek. Biztos benne, hogy a szemétből izgalmas, látványos alkotások születnek, amelyek művészi minőségre emelik a hulladékot.

Ludvig Klára a rendezvény fő szervezőjeként arról számolt be, hogy először határoztak meg tematikát, ezért a szemét mint művészeti alapanyag alcímet viseli a művésztelep. Támogatóként a nagykanizsai központú, osztrák tulajdonú Saubermacher-Pannonia Kft. karolta fel a programot, amelynek keretében a látogatók egy szoborpark születésének is tanúi lehetnek.

Tavaly már készítettek vályogból egy óriásfejet, ami sajnos nem sikerült maradandóra, ezért idén újabb kísérletet tesznek, hogy ezzel az alkotással megalapozzák a Fejek elnevezésű szoborparkot.

Horváth Balázs, a művésztelepet nevében is támogató cég ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy az osztrák cég tulajdonosai, a Roth család – tagjai közt többen is alkotók – régóta mecénásai a művészeteknek, például a tehetségek kibontakozását segítő rajzpályázatokkal vagy egy általuk Nagykanizsán létrehozott művészetpártoló alapítvánnyal. A művésztelephez tehát nem véletlenül adták nevüket.

A vasárnap este Kendlimajorban kezdődő rendezvény keretében június 7-én nyílt napot tartanak, amikor az érdeklődők is bepillantást nyerhetnek az alkotás folyamatába, este pedig a Kanizsa Big Band muzsikáját élvezhetik. Szintén dzsesszkoncerttel, a Tiborcz Quartet muzsikájával zárják a művésztelepet június 13-án, amikor Szemadám György festőművész, művészeti író tart záróbeszédet.

Ajánlott tartalom

Közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.