Szemétégető és autógyár is épülhet Monostorpályiban, ezer munkahely jöhet létre

Olyan szemétégető erőművet létesítenének, amely nem szennyezné a környezetet.

Szabó József, Monostorpályi polgármestere egy jelentős számban magyar fejlesztőmérnököket foglalkoztató kínai céggel, hatalmas hulladékégető erőmű építéséről tárgyal. Szerinte ennek a megvalósítása azért lenne logikus, mert a szelektív hulladékgyűjtés nagyon drága, az így kinyerhető nyersanyagok értékesítéséből kevesebb pénz folyik be, mint az azzal járó kiadás. A lerakás sem jó megoldás, mert időnként betelnek a lerakók, aztán újakat kell nyitni – állította.

Erőmű is egyben

Szabó József hangsúlyozta, a szóban forgó hulladékégető olyan XXI. századi technológiát alkalmazó létesítmény lenne, amely nem szennyezné a környezetet! Az oda érkező szemétből először kiválogatnák az el nem égő és még értékesíthető fémet, üveget, valamint az építési törmeléket. Minden más viszont aprítva kerülhet a nagy kazánba, ahol magas hőmérsékleten és alacsony nyomás mellett történne az égetés. A folyamat során rengeteg energia szabadul fel, ezért tekinthető erőműnek is az egység – fogalmazott a polgármester. Elmondta: elsősorban hidrogén, szintézisgáz és metán keletkezik, amelyekből például biobenzin állítható elő. Gázmotorokkal elektromos áram termelhető, a metánnal pedig háztartások főzhetnének, fűthetnének. A felszabaduló nagy mennyiségű hőt használhatnák például a közelben kertészetek üvegházakban földieper-termesztésre. A már ott működő száraztésztagyár is vásárolna belőle a szárításhoz. Amikor a melegre nyáron nincs szükség, egy olyan pelletüzemben vennék hasznát a hőnek, amely a környéken keletkező kukoricaszárat dolgozná fel.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kijöttek a legfrissebb adatok az éghajlatváltozásról: Szeged belvárosa már olyan forró, mint Rómáé

A szegedi mérések alapján az elmúlt egy év (2023. július – 2024. június) középhőmérséklete a külterületen 14,4 °C volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak átlagát (11,5 °C).