Szeméthegy veszélyezteti Peking vízbázisát

Gigantikus szeméthegy veszélyezteti az észak-kínai Hopej tartományban annak a víztározónak a vizét, amely fontos szerepet játszik a 20 milliós kínai főváros vízellátásában.

Hszinglung megyében 1989-ben kezdték meg a szemét lerakását egy valaha 50 méter mély völgyben. Húsz évvel később teljesen megtelt és elvileg bezárták. A szeméthegy mára 23 ezer négyzetmétert foglal el. A helyiek szerint minden egyes heves esőzést követően az ár egy kis folyón viszi a szemetet a Jangcsuang víztározóba, amely összeköttetésben van a Csinhaj tóval, Peking meghatározó ivóvízforrásával. A helyi kormányzat egyfajta védőgátat emelt a szemétlerakó szomszédságába, hogy az eső ne moshassa bele a folyóba a hulladékot, de az ott lakók szerint ez nem sokat ér. Azt is elmondták, hogy nyaranta légyhadsereg lepi el a környéket, varjakat vonzanak a rothadó sertések és a baromfi – írta egy pekingi hírlap, amely pénteki számában, a víz világnapja alkalmából közölte cikkét.

A környezetkutatással foglalkozó tudományos akadémia munkatársa szerint még ennél is nagyobb baj, hogy a völgyek alapvetően nem alkalmasak a szemétlerakásra, mert a talaj alatti réteg leginkább sziklás, ami lehetővé teszi, hogy a szennyező anyagok beszivárogjanak a talajvízbe. A szakemberek megállapították, hogy a szeméthegy fokozatosan kárt tesz az alatta lévő és a környező talajban, ami azt jelenti, hogy a nehézfém szennyeződés mértéke előbb-utóbb meghaladja a biztonságos mértéket. A Hszinhua hírügynökség pénteki jegyzetében a környezetvédelmi tárca adataira támaszkodva arról írt, hogy Kína földalatti vizei a megfigyelő állomások 57 százalékánál szennyezettek, vagy rendkívül szennyezettek. Csaknem 300 millió kínai nem jut biztonságos vezetékes ivóvízhez.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.