Szeméthegy veszélyezteti Peking vízbázisát

Gigantikus szeméthegy veszélyezteti az észak-kínai Hopej tartományban annak a víztározónak a vizét, amely fontos szerepet játszik a 20 milliós kínai főváros vízellátásában.

Hszinglung megyében 1989-ben kezdték meg a szemét lerakását egy valaha 50 méter mély völgyben. Húsz évvel később teljesen megtelt és elvileg bezárták. A szeméthegy mára 23 ezer négyzetmétert foglal el. A helyiek szerint minden egyes heves esőzést követően az ár egy kis folyón viszi a szemetet a Jangcsuang víztározóba, amely összeköttetésben van a Csinhaj tóval, Peking meghatározó ivóvízforrásával. A helyi kormányzat egyfajta védőgátat emelt a szemétlerakó szomszédságába, hogy az eső ne moshassa bele a folyóba a hulladékot, de az ott lakók szerint ez nem sokat ér. Azt is elmondták, hogy nyaranta légyhadsereg lepi el a környéket, varjakat vonzanak a rothadó sertések és a baromfi – írta egy pekingi hírlap, amely pénteki számában, a víz világnapja alkalmából közölte cikkét.

A környezetkutatással foglalkozó tudományos akadémia munkatársa szerint még ennél is nagyobb baj, hogy a völgyek alapvetően nem alkalmasak a szemétlerakásra, mert a talaj alatti réteg leginkább sziklás, ami lehetővé teszi, hogy a szennyező anyagok beszivárogjanak a talajvízbe. A szakemberek megállapították, hogy a szeméthegy fokozatosan kárt tesz az alatta lévő és a környező talajban, ami azt jelenti, hogy a nehézfém szennyeződés mértéke előbb-utóbb meghaladja a biztonságos mértéket. A Hszinhua hírügynökség pénteki jegyzetében a környezetvédelmi tárca adataira támaszkodva arról írt, hogy Kína földalatti vizei a megfigyelő állomások 57 százalékánál szennyezettek, vagy rendkívül szennyezettek. Csaknem 300 millió kínai nem jut biztonságos vezetékes ivóvízhez.

Ajánlott tartalom

Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása - tájékoztatta az MTI-t a szervezet pénteken.