Szeméthegyek a Zala megyei Lenti-hegyen

Szeméthegyek veszik körül a gyűjtőhelyeket a Zala megyei Lenti-hegyen; a hulladékkezelő csak a felirattal ellátott szemeteszsákokat szállítja el, a jelölés nélküli, feltépett zsákokból kiömlött hulladék az út mellett marad.

A Zalai Hírlap információ szerint az ingyenes szemétszállítást az önkormányzat szűntette meg. A konténereket elvitték, helyette a lakosság felirattal ellátott, műanyagzsákokban gyűjti a szemetet, amiért a kiszabott tarifa szerinti kell fizetni.

Nógrádi László (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI kérdésére elmondta: a képviselő-testület “jó szándékú, de hibást” döntést hozott két hónappal ezelőtt. Eredetileg a konténerekben gyűjtött szemét elszállítását az önkormányzat finanszírozta, de később kiderült, hogy a környékbeli vállalkozók is ide hordják a hulladékot. Áldatlan állapotok alakultak ki; a konténerek gyorsan megteltek, körülötte pedig összegyűltek a szemétkupacok. A testület abban bízott, hogy a “feliratos zsákokkal” megoldódik a probléma; a lakók fizetnek a szemét elszállításáért, az “idegenek” pedig nem hordják tele a konténereket. Időközben a lerakók környéke mégis megtelt beazonosítatlan zsákokkal. A műanyagzsákokat – feliratosat, nem feliratosat – válogatás nélkül szétveri jégeső, a környéken élő állatok, rókák, kóbor kutyák pedig szétmarcangolják.

A polgármester – aki a környéken lakik, és nap-mint nap szembesül a látvánnyal – egy háromtagú szakmai bizottság felállítását javasolja. Ha nem jó se a konténeres, se a zsákos-technika, akkor a bizottságnak kell olyan megoldást találni, amivel a környezet is tisztán tartható, és az érintettek – a hegyen vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozók – sem tudják kikerülni a szemétfizetési kötelezettséget.  A regionális tisztiorvos az MTI kérdésre elmondta, hogy folyamatosan ellenőrzik a lerakóhelyeket, és indokolt esetben felszólítják az önkormányzatot a környezet tisztántartására. Az ÁNTSZ akkor lép közbe, ha fertőzést okozó szemetet – bomlási termékek, ételmaradékok – találnak. A Lenti környékén kialakult helyzet a tisztiorvos szerint “kirívó esetnek számít”, a nagyobb problémát inkább az erdők szélén, a település határán található vadlerakók környékén jelentik.

A környezetvédelmi hatóság szakembere szerint a közterületen “elhagyott, gazdátlan” hulladék elszállítása a terület tulajdonosának a feladata. A hulladékok gyűjtögetését, felhalmozását jogszabály tiltja, a szilárd hulladékok elszállításának módját helyi rendeletek írják elő. Ha a településeken kialakul a közösségi morál, sem a zsákos, sem a konténeres gyűjtési technika nem jelenthet problémát – jegyezte meg.

Ajánlott tartalom

Elültetjük a változás magjait – Ön csak élvezze a pillanatot, a többiről a Julius Meinl gondoskodik!

Élvezze ki a Julius Meinl kávé által adott pillanatot és legyen Ön is a változás részese a kávé világnapján!