A szeméthullám a világóceánokat fenyegeti, kárt okoz az élővilágnak, az idegenforgalomnak, a halfeldolgozó-iparnak és további stresszt jelent a klímaváltozás hatásainak amúgy is kitett óceánnak - közölték természetvédők.

Szeméthullám fenyegeti a világóceánokat

A szeméthullám a világóceánokat fenyegeti, kárt okoz az élővilágnak, az idegenforgalomnak, a halfeldolgozó-iparnak és további stresszt jelent a klímaváltozás hatásainak amúgy is kitett óceánnak – közölték természetvédők.

Az egyesült államokbeli Ocean Conservancy természetvédő szervezet egynapos speciális szemétgyűjtő akciót szervezett, amelyben 104 ország közel 400 ezer önkéntese vett részt 2008 szeptemberében.

A “nagytakarítás” egyetlen napján 3,2 millió kilogrammnyi – 18 kékbálna súlyának megfelelő – szemetet gyűjtöttek össze az óceánokban, tavakban, folyókban és más vizekben, öszesen 27 400 kilométernyi hosszúságban – közölte a szervezet kedden közzétett jelentésében. A szervezet figyelmeztetett: a tengeri szemét a XXI. század fontos környezeti problémája.

A vizekből kiemelt 11,4 millió darab hulladék között a leggyakoribb cigarettacsikk volt, amelyből 3,2 milliót halásztak ki. Műanyag zacskókból 1,4 millió darab volt a “termés”, de találtak 942 ezer élelmiszer-csomagolást és 937 ezer műanyag palackot is. Csak a Fülöp-szigeteken 11 077 pelenkát találtak, Nagy-Britanniában pedig 19 504 halászhálót. A víz színén lebegő gumiabroncsokból 26 585 darabot szedtek össze, ami 6646 autóhoz lenne elegendő.  “Az óceánunk beteg, és mi tettük azzá” – mondta Vikki Spruill, az Ocean Conservancy elnöke a jelentés kísérőközleményében. “Nem dobálhatjuk tovább szemetünket az óceánba. Erről tanúskodnak a mindennapos sérülések és pusztulások a tengeri élővilágban, a turistákat elrettentő rendetlen tengerpartok és a fuldokló óceáni ökoszisztémák” – tette hozzá.

A “Növekvő szeméthullám az óceánokban és mit tehetünk ezzel kapcsolatban” című tanulmány, amely országonként ismerteti a szennyezettségre vonatkozó anyagokat, a www.oceanconservancy.org című honlapon olvasható.  A jelentés szerint a szemét bekerül a táplálkozási láncba, megsebesíti a strandolókat és gyengíti a gazdaságot az idegenforgalom és halfeldolgozó-iparnak okozott károk révén.

Állatok ezrei – közöttük tengeri emlősök, tengeri teknősök, tengeri madarak és mások – betegednek meg vagy pusztulnak el évente a megevett szemét miatt, vagy fulladnak meg a rájuk tekeredő zacskókban, kötelekben vagy horgászfelszerelésekben. A 2008-as nagytakarítás során az önkéntesek 443 állatot találtak a tengeri szemétbe gabalyodva, közülük 268-at sikerült élve kimenteni.

A jelentés állami és magán együttműködést szorgalmaz a tengeri szemét mennyiségének csökkentésére és a kérdéssel kapcsolatos kutatások finanszírozására. A “csökkentés, újrahasznosítás és újrafeldolgozás” politikája megfelelő technológiai módszerekkel segíthet a probléma megoldásában.

A szemét nem az égből hull, hanem a mi kezünkből – így Spruill. “Emberek okozták, ők tudják megállítani és megoldani is” – tette hozzá a környezetvédelmi szervezet vezetője.  A közvetkező nemzetközi part menti takarítási akciót 2009. szeptember 19-én tartják.

Ajánlott tartalom

Kína nélkülözhetetlen a globális klímavédelmi célok eléréséhez

Meg kell erősíteni az együttműködést Kínával, mert nélküle lehetetlen teljesíteni a globális klímavédelmi célokat, ugyanakkor az országnak biztonságos alternatívát kell találnia a szénnel mint energiahordozóval szemben - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter vasárnap a dél-kínai Hangcsouban.