Szemétlerakóvá válhat a Nagy-korallzátony

A WWF jelentésében figyelmeztetett, hogy szemétlerakóvá válhat a Nagy-korallzátony, ha az ausztrál kormány nem tiltja be teljesen az UNESCO világörökségi listáján szereplő tengeri természetvédelmi terület kotrásakor keletkezett hulladék lerakását.

“Ha nem történik semmi, a Nagy-korallzátony szemétlerakó hellyé és tengeri gyorsforgalmi úttá válhat” a civil szervezet szerint. Ausztrália januárban rendelte el a kotrási hulladék lerakásának tilalmát. Az intézkedéssel azt kívánta elkerülni, hogy a Nagy-korallzátony felkerüljön a veszélyeztetett világörökségi színhelyek listájára.

Környezetvédők szerint a hulladék lerakása veszélyezteti a helyszínt, mert a környezetükbe kerülő méreganyagok miatt elpusztulhatnak a világ legnagyobb telepét alkotó korallok és algák. A jelentés szerint a kikötőknek a Nagy-korallzátony övezetében történő terjeszkedése szintén veszélyezteti a helyszín természeti szépségét.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) számításai szerint a tervezett kikötőbővítések révén a térség kikötőinek szénszállító kapacitása a jelenlegi éves 267 millió tonnáról 637 millió tonnára nőne, amely megközelítené a világ legnagyobb kikötőjét, Sanghajét. A szervezet szerint erre a bővítésre amúgy sincsen szükség, mert a kikötők kapacitása többnyire így is kihasználatlan.

Az UNESCO február 1-jét szabta meg határidőként az ausztrál kormánynak, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a Nagy-korallzátony védelmére, ellenkező esetben felveszi a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Ausztrália állítja, hogy tanúbizonyságot adott az UNESCO-nak eltökéltségéről azzal, hogy tíz évre betiltotta a legfontosabb kikötőkön kívüli újabb övezetekben a kotrást. “Tudjuk, hogy veszélyek leselkednek a korallzátonyra, de jelentős haladást értünk el. Fontos bizonyítékok vannak arra, hogy az erőfeszítéseink nem jelentéktelenek” – jelentette ki a múlt héten Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.