A világ legnagyobb kozmetikai cége modellértékű kezdezményezésbe fogott, amelyet más vállalatok is utánozhatnak. Szeméttelepek emisszióját hasznosítja újra.

Szeméttelep emisszióját hasznosítja a kozmetikai cég

A világ legnagyobb kozmetikai cége modellértékű kezdezményezésbe fogott, amelyet más vállalatok is utánozhatnak. Szeméttelepek emisszióját hasznosítja újra.

A L’Oreal kozmetikai óriás a Kentucky állambeli Ashlandben ezt a biogázt gyűjti be és 40 százalékát eladja egy 15 éves megállapodás keretében. Ez a garantált értékesítési ügylet azért volt fontos, mert a megújuló földgáz előállítása drága eljárás, nyolcszor(!) annyiba kerül, mint a hagyományos földgáz kitermelése. A szeméttelepekről szerzett gázt eddig főleg a helyszín közvetlen közelében használták fel vagy áramtermeléshez hasznosították. Ezúttal azonban a L’Oreal egy tagállamok közötti hálózatba táplálja be az USA-ban, és gépjármű-üzemanyagnak adja el öt éven keresztül. (Arról nem szól a fáma, hogy saját beszállítóinak értékesíti-e, így próbálva csökkenteni áruszállítása légszennyezését, vagy külső piaci szereplők lesznek a földgáz vásárlói.) A L’Oreal ezen öt év során karbonkrediteket is vesz egy megújuló földgázt termelő üzemtől, írja a piacesprofit.hu. A megoldás akár modellként is szolgálhat más multinacionális cégek zöldüléséhez.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.