Szemléletformálásra pályázhattak agrárszervezetek

Gazdák szemléletformálására kapott 60 ezer euró (több mint 20 millió forint) uniós támogatást a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a szlovákiai Gazda Polgári Társulás – közölte az AGRYA hétfőn az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A 2SF-Skilled Farmers, Sustainable Farms (Felkészült gazdák, fenntartható gazdaságok) kedvezményezettjeinek együttműködő partnerei az OTP Agrár, a növényvédőket és hatóanyagokat gyártó Bayer Crop Science, a Techtra Technológiai Transzfer Intézet és a Századvég. A projekt előkészítése 2022 végén kezdődött, az uniós támogatás a teljes költségét fedezi – írták. A közlemény szerint az EU agrárpolitikája egyre inkább a környezetvédelmi szempontokra összpontosít, a stratégiai dokumentumokban a mezőgazdaság hagyományos, élelmiszerteremtő szerepe háttérbe szorul. A zöld elvárások ugyanakkor nem reálisak, azok és a versenyképesség között nehezen kezelhető feszültség keletkezett – hangsúlyozták.

A projekt szervezői abban bíznak, hogy a helyzet megoldásában segíthet a gazdák igényeire épülő szemléletformálás, a jó gyakorlatok terjesztése, a párbeszéd ösztönzése. A mezőgazdaság sokat tehet a környezetért, de ehhez a termelőknek meg kell tudniuk, mit és miért kell másképp csinálniuk, mi értelme van a környezeti elvárásoknak – indokolták a projekt megkezdését, amelynek keretében fenntarthatósági kérdőívet is készítenek, hogy a gazdák áttekinthessék és értékelhessék a tevékenységüket.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.