Szennyező ruhák

A német csomagküldő cég az Otto, megállapította, hogy egy egyszerű fehér hosszú ujjú pamutpóló teljes életciklusa alatt 10,75 kg széndioxid kibocsátásáért felelős.

Az Ecotextile News arról számolt be, hogy a mosás, a szárítás és a vasalás miatt jelentős széndioxid kerül a levegőbe. Például ha minden alkalommal szárítóval szárítod a pólót, ez összesen 7 kilogramm pluszt jelent a ruhadarab ökológiai lábnyomának.

A fehér hosszú ujjú pamutpóló gyártása egyenértékben 3 kilogramm széndioxidot juttat a légkörbe. Ezzel ellentétben a sötét színű póló esetében ez a szám növekszik, 3,4 kilogrammra módosul. Míg a kész termék eljut a raktárba, 300 gramm széndioxid keletkezik.

A néhány hónapja megjelent tanulmány megerősíti, amit már tudtunk. Az előállítás és a szállítás annyit nem nyom a latba, mint amennyit mi otthon teszünk hozzá azzal, hogy mosógépben mossuk és szárítógép segítségével szárítjuk ruháinkat. Éppen ezért a változás érdekében nekünk kell cselekednünk is.

Íme néhány tipp – avagy kezdjünk el most változtatni!

1. Válaszd külön a nagyon piszkos és a kevésbé piszkos ruhákat, mielőtt mosni kezdesz!
2. Olvasd el a ruha címkéjét, mielőtt megveszed!
3. Ne vásárolj olyan ruhát, amelyet vegytisztítani kell!
4. Ne vásárolj olyan ruhát, amelyet feltétlen meleg vízben kell mosni!
5. Moss hideg vízben, lehetőleg elöltöltős mosógéppel!
6. Teregess szárító helyett!
7. Ha odafigyelsz, hogyan teregeted ki a ruháidat, nem kell annyit vasalnod!

Ajánlott tartalom

A ruhabérlés kevésbé zöld, mintha kidobnánk a fölösleges darabokat

A szállítás és a tisztítás miatt a divatos ruhák bérlése a legkevésbé környezetbarát lehetőség egy új tanulmány szerint, amelyről a The Guardian brit napilap online kiadása számolt be.