Szennyeződés miatt gondok a vezetékes ivóvízellátással

Súlyos vízszennyeződés történt a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban, ahol több város lakói kényszerültek napokon át palackos víz fogyasztására – jelentette a kínai média kedden.

Valamilyen ipari hulladék kerülhetett a Saohszi (Shaoxi) folyóba, s ez okozta a víz rossz szagát a tartomány székhelyén, Hangcsou (Hangzhou) városban. A vezetékes vízszolgáltatást a lakossági panaszbejelentések után az érintett, mintegy 850 ezres kerületben leállították, majd egy másik szolgáltató segítségével újraindították. Azonban a szennyeződés forrásának helyszínéhez, a linani ipari parkhoz közeli két településen még mindig nincs víz a lakásokban. A helyi kormányzat intézkedett az ivóvíz helyszínre szállításáról és keddtől kezdve három napra bezáratta az iskolákat és az óvodákat. A régió legfőbb vízforrásába, a Hszinan (Xinan) folyóba pedig műanyaggyártáshoz használatos mérgező vegyszer ömlött. A folyóhoz közeli autópályán szombaton éjszaka borult fel egy tartálykocsi, s a szállítmány az élővízbe folyt. A baleset helyszínén, a folyóban hétfőn este a karbolsav (fenol) nevű szerből még mindig a megengedett határérték kilencszázszorosát mérték.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.