Szennyeződött csapadékvíz folyik a Tetves patakból a Balatonba

Laborvizsgálatok szerint egyelőre nincs szükség hatósági intézkedésre azokkal a bejelentésekkel kapcsolatban, amelyek arról szóltak, hogy egy állattartó telep trágyalevével keveredett csapadékvíz folyik a Somogy megyei Tetves patakból a Balatonba – nyilatkozta Tomity Zoltán, a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgató-helyettese szerdán az MTI-nek.

Közlése szerint először favágók jelezték, majd Somogytúr polgármestere tett bejelentést arról, hogy a Látrány határában összefolyó, a Tetves patakba vezetett csapadékvíz egy közeli szarvasmarha-telep trágyalevével keveredik, és ez a víz folyik később bele a Balatonba.
Tomity Zoltán elmondta, hogy a bejelentések óta szerdán másodszor is megvizsgálták a helyszínt, a csapadékvíz elvezetőket és a patakból vett vízmintákat. Mint megállapították, a sok eső és a nagy belvizek hatására egy bányatóba folyik össze a térségből a csapadékvíz, áthaladva egy állattartó telep kifutóján is, majd ez a víz a Tetves patakba kerül.
A laboreredmények szerint a szennyeződés mértéke eddig nem érte el a kritikus a határértékeket – egyebek között nitrát vagy nitrit tartalomban -, ezért egyelőre nincs szükség hatósági intézkedésre. A szakember szavai szerint amúgy jelenleg nemigen lehet tenni a térségben a sok csapadék és belvíz ellen, a szarvasmarha-telep trágyatárolója pedig rendben van.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.