Szennyvíz-előtisztító berendezést kapott Szikszó

Szennyvíz-előtisztító berendezéssel bővült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó szennyvíztisztítója, amelynek a próbaüzemét már megkezdték; az ötvenmilliós beruházást a szolgáltató – Szikszó Víz Kft. – saját forrásból finanszírozta.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere (független) a beruházás kapcsán az MTI-vel közölte: az előtisztító mind a lakossági fogyasztók, mind a Szikszóra betelepülni vágyó vállalkozók számára előrelépést jelent. Javítja a kapacitásproblémákat – csaknem duplájára nő ugyanis a telep napi befogadóképessége –, emellett hozzájárul Szikszó környezetvédelmének erősítéséhez. Kitért arra, hogy az elmúlt időszakban többször volt gond a városban az, hogy a túlterheltség miatt egyes utcákban kiöntött a szennyvíz.  Az ipari parkba betelepülni kívánó vállalkozókat pedig hátráltatta, hogy a szennyvíztelep csak korlátozott módon tudta befogadni az ipari szennyvizüket. A fejlesztéssel most ez az akadály elhárult, mivel az előtisztító hatására jelentősen javul a Vadász-patakba visszajuttatott tisztított szennyvíz minősége, ezért ezzel is hozzájárulnak a vízfolyás élővilágának a javulásához – magyarázta a polgármester.  Orbán József, a Szikszó Víz Kft. igazgatója a technológiai részleteket ismertetve úgy fogalmazott: a beérkezett szennyvizet levegőztetéssel előtisztítják, a szennyeződést pedig ülepíthetővé teszik. Ez hozza meg a kívánt hatást, a szennyvíztisztító befogadókapacitásának növelését, a tisztított szennyvíz minőségének javulását. A próbaüzem hat hónapig tart, a szakemberek ez alatt az idő alatt tapasztalatokat gyűjtenek, majd a változtatásokat – ha erre szükség van – beépítik a végleges üzemeltetési eljárásba.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.