Szennyvízberuházás 450 millió forintból Rábatamásiban

Közel 450 millió forintos szennyvízberuházás indult a Győr-Moson-Sopron megyei Rábatamásiban európai uniós támogatással.

Az év végéig megvalósuló projekthez 370 millió forintot nyert el az ezer fős település önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Programból – mondta Spiteller László polgármester az MTI-nek. Az önerő döntő hányadát a lakosság, kisebb részét az önkormányzat állja. A fejlesztést elsősorban a magas talajvíz tette szükségessé, ami miatt telente és az esős időszakokban szinte lehetetlenné vált a szennyvíz elvezetése. A probléma megoldása érdekében a lakosság a beruházás mellé állt, a községbeliek több mint 80 százalékának részvételével megalakult a víziközmű társulás. A szerveződés tagságának többsége már be is fizette a 180 ezer forintos önrészt, ezért nem kellett felvenni a 20 millió forintos hitelt, amellyel korábban számoltak – mondta a polgármester. A beruházás keretében mintegy 14 kilométer hosszú csatornahálózat és egy 110 köbméter napi kapacitású szennyvíztisztító telep készül el az év végére.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.