Szennyvízből áramot és biogázt állítanak elő Észak-Pesten

Szennyvízből biztosítják az észak-pesti szennyvíztisztító telep hő- és áramszükségletét egy most elkészült 2,2 milliárd forintos fejlesztés révén, amelyet csütörtökön adtak át rendeltetésének a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a fővárosi önkormányzat vezetői.

Palkó György, a csatornázási művek vezérigazgatója elmondta, hogy a dél-pesti szennyvíztisztító telep mintájára és annak tapasztalatait felhasználva 2007-ben kezdték el ennek a beruházásnak a megvalósítását. Az észak-pesti telepre naponta beérkező 140 ezer köbméter szennyvíz hasznosításával évente további 100 ezer köbméter szennyvíziszapból lesz megújuló energia. Az így nyert elektromos- és hőenergia fedezi a telep működésének óriási energiaszükségletét, ezzel is kímélve az ország készleteit. A szaghatások megelőzésére bioszűrőkkel napi 2 millió köbméter levegőt tisztítanak meg, felfrissítve ezzel az észak-pesti régió levegőjét.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes az MTI kérdésére leszögezte, hogy a januári földgázszállítási válság, az ország túlzottan egyirányú energiafüggősége igen erőteljes figyelmeztetésként jelentkezett. A helyzet ráerősített arra, hogy a megújuló energiaforrásokra, az alternatív energetikai megoldásokra történő átállás nemcsak ésszerű és fontos, hanem elkerülhetetlen is. Hasonlóképpen kiemelten fontos szempont a környezet védelme, gyermekeink és unokáink környezetének megóvása – tette hozzá.

A politikus rámutatott arra, hogy a szennyvíztisztítás, a csatornázás a természet védelmét, az életminőség megőrzését, a fenntartható fejlődést szolgálja. Akkor teheti ezt azonban igazán, ha az energiatakarékosságot, a megújuló energiaforrások alkalmazását is kiemelt céljának tekinti – jegyezte meg.

Hagyó Miklós utalt arra, hogy jelenleg Európa legnagyobb környezetvédelmi programja zajlik Budapesten. A csepeli központi szennyvíztisztító próbaüzeme az idén augusztusban kezdődik, s befejező szakaszához érkezett Budapest teljes körű csatornázási programja is.

Palkó György szólt arról is, hogy az észak-pesti szennyvíztisztító telepen világbanki támogatással, a fővárosi önkormányzat beruházásában, ötmilliárd forintos fejlesztéssel megvalósítják a szennyvíztisztítási technológia harmadik fokozatát, a nitrogén és a foszfor, a tápanyag eltávolítását. Ennek a beruházásnak a hatásfoka megegyezik majd a csepeli szennyvíztisztító telep harmadik fokozatú tisztításánál alkalmazott megoldáséval.

Ajánlott tartalom

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén.