Az "istenek szigeté"-nek is nevezett Baliról a legtöbb embernek a paradicsomi körülmények jutnak eszébe, nem pedig a szennyvíztől bűzölgő utcák. Ám ez utóbbi is a valóság része.

Szennyvízproblémákkal küzd Bali

Az “istenek szigeté”-nek is nevezett Baliról a legtöbb embernek a paradicsomi körülmények jutnak eszébe, nem pedig a szennyvíztől bűzölgő utcák. Ám ez utóbbi is a valóság része.

Az indonéz szigetvilág legnépszerűbb turistacélpontja vitathatatlanul Bali. Az 5632 négyzetkilométeren elterülő 3,4 millió lakosú sziget azonban egyre súlyosabb szennyvízproblémákkal küzd, s ezt tetézi a turisták növekvő száma miatt veszélybe került vízellátás.
A szennyvíztisztítás egész Indonéziában luxusnak számít, és ez alól Bali sem kivétel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a délkelet-ázsiai országban évente 50 ezer ember halála írható a fertőzött víz számlájára. A hasmenéssel, illetve bőrproblémákkal járó megbetegedések száma egy évben 120 millióra becsülhető. A betegek kezelése és munkából való távolmaradása pedig óriási terhet ró az államra: a WHO 2006-ban 6,8 milliárd dolláros veszteségről számolt be.

Bali évente több millió turistát vonz, akiket elvarázsolnak a hindu szentélyek, az álomstrandok, a tengerpart menti bárok, a virágillattal belengett trópusi kertek és a zöldellő pálmák. A denpasari székhelyű Balifokus nevű nemkormányzati szervezet szerint azonban a varázslatos sziget komoly veszélyben van. Yuyun Ismawati, a szervezet munkatársa elmondta, hogy amíg kevesebb nyaraló érkezett az indonéz tartományba, és kevesebb volt az állandó lakos, addig nem okozott tényleges problémát az, hogy a szennyvíz tisztítás nélkül a folyókba, majd onnan a tengerbe ömlik. Ma azonban túl sok ember túl sok vizet használ. “A szigeten a rendelkezésre álló vízforrás körülbelül 2,7 millió főnek elegendő, ehhez képest ma már 3,4 millióan élnek itt, és évente mintegy 4 millió turista érkezik” – hangoztatta Ismawati. A Balifokus kiszámolta, hogy a jobb hotelek naponta 500 liter vizet használnak el szobánként.
Balin, a butikoktól, bároktól hemzsegő turistanegyedektől csupán néhány 100 méterrel odébb lévő szegénynegyedekben az utcák bűzlenek a házak menti, nyitott csatornákon folyó szennyvíztől, az ott játszó gyermekek pedig sokszor a koszos vízben kotorásznak.

A Balifokus néhány helyen már elhelyezett szennyvíz tisztítására alkalmas berendezéseket egy brémai, tengerentúli kutatással és fejlesztéssel foglalkozó munkacsoport, a BORDA jóvoltából. A nyomornegyedekben a helyszűkéből adódó problémát kiküszöböli a BORDA által biztosított víztisztító készülék, mert bárhol elhelyezhető, és ezáltal bizonyos mértékig orvosolható a központi szennyvíztisztítás hiánya.
A tények azonban önmagukért beszélnek: Indonézia 450 városából mindössze nyolcban van központi szennyvíztisztítás, és a hasonló mobil víztisztító berendezések nagy mennyiségben történő elhelyezése még várat magára.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.