Eredeti kapacitásának közel duplájára növeli kiskörei szennyvíztisztító telepének teljesítményét 2011 szeptemberéig a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. - jelentette be a társaság vezérigazgatója csütörtökön Kiskörén.

Szennyvíztisztító-bővítés a Tisza-tó mentén

Eredeti kapacitásának közel duplájára növeli kiskörei szennyvíztisztító telepének teljesítményét 2011 szeptemberéig a Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. – jelentette be a társaság vezérigazgatója csütörtökön Kiskörén.

A 618 millió forint értékű beruházás nyomán öt Tisza-tó menti település, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszanána és Újlőrincfalva szennyvíztisztítása válik biztonságosabbá – közölte Rácz Attila a projektindító ünnepségen.
A fejlesztés megvalósításához 511 millió forintot nyert a társaság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezetvédelem és Energia Operatív Programjából. A fennmaradó összeg a társaság saját kasszájából származik – tette hozzá.
Elmondta: a nem megfelelő technológia miatt 2002 óta évről-évre szennyvízbírságot ró ki a telepre a környezetvédelmi hatóság. Ugyanakkor a bíróság is kötelezte a társaságot, hogy a határértéket meghaladó szennyvízkibocsátást szüntesse meg.

Ebben a helyzetben döntött a fejlesztés mellett a TRV. A beruházás keretében napi 1.100 köbméterről 2.100 köbméterre növelték a telep kapacitását. Ugyanakkor korszerű iszapkomposztálás kialakításával a keletkező szennyvíziszap mellett lehetőség nyílt a településeken keletkező zöldhulladék komposztálására is.
Mindennek nyomán pedig csökkent a Tisza, illetve a Tisza-tó szennyezése – mondta a vezérigazgató.
A társaság Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben, mintegy 50 településen végez vízszolgáltatást, illetve szennyvíztisztítást. A cég éves árbevétele eléri a 2 milliárd forintot.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás miatt vándorolni kényszerülőkön segítenének

A káros klímaváltozás miatt elvándorolni kényszerülők megsegítését célzó alap létrehozását jelentette be szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), mely 2025 végéig 100 millió dollárt (36,8 milliárd forint) gyűjtene össze a rászorulóknak.