Szennyvíztisztító telep épült Békésszentandráson

Szennyvíztisztító telep épült a Békés vármegyei Békésszentandráson 1,7 milliárd forint uniós támogatásból – közölte az önkormányzat.

A forrást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből nyerték el, 2019 tavaszán kezdődött a kivitelezés; a munkálatokat a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. végezte. A korszerűsített telep a már meglévő szennyvíztisztító területén épült, naponta 660 köbméter hidraulikai kapacitással, és 5977 lakos egyenérték biológiai terhelhetőséggel – írták. A projekt keretében 1050 méter szennyvíz-nyomóvezeték is épült a mintegy 3400 lakosú, Szarvashoz közeli nagyközségben.

A szennyvíztisztító telep fejlesztése Békésszentandráson az elmúlt 20 év legnagyobb önkormányzati beruházása volt – közölte Sinka Imre (független) polgármester. A fejlesztés azért is fontos, mert így a tisztított szennyvíz nem a település legnagyobb és legféltettebb természeti kincsét, a holtágat terheli, hanem a Hármas-Köröst, ami vízminőségi szempontból sokkal nagyobb befogadó. Az üzemeltetést az Alföldvíz Zrt. végzi, amely jelenleg 4 vármegyében, 131 településen, 61 szennyvíztisztító telepet üzemeltet, 4200 kilométer csatornahálózattal rendelkezik, és 22 millió köbméter szennyvizet tisztít meg évente.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.