Szennyvízzel zúdítják tele a Balti-tengert a tengerjáró hajók

A Balti-tengeren cirkáló tengerjáró hajók több mint a fele közvetlenül a vízbe üríti ki az útja során felgyülemlett szennyvizet és ezzel hatalmas károkat okoz a természetnek – figyelmeztetett a Természetvédelmi Világalap (WWF) nevű nemzetközi szervezet.

Nyaranként több száz hajó szeli keresztbe-kasul az észak-európai tengert, és sokan közülük rendszeresen a tengerbe zúdítják a feketevíznek (amely szilárd hulladékot és fekáliát is tartalmaz) is nevezett szennyvizüket, függetlenül attól, hogy megállapodás született a víztisztítás kötelességéről. “Nincsen azonban olyan igazi jogi szabályozás, amely megtiltaná a dolgot. A törvény hiányzik” – hangoztatta Vanessa Kloetzer, a WWF tengerbiológusa.
Az Európai Hajózási Tanács (ECC) tavaly májusban ígéretet tett arra, hogy a hajók felhagynak a szennyvíz közvetlen tengerbe ürítésével, amennyiben az útjukat szegélyező kikötővárosok ingyenes és megfelelő víztisztító szolgáltatásokat biztosítanak számukra. A nemzetközi természetvédő szervezet közlése szerint Helsinki és Stockholm már eleget tett ezeknek a követelményeknek, habár Helsinkinek még néhány intézkedést foganatosítania kell.
“2010-ben 240 hajó futott be Stockholmba, ezek közül mindössze 115 használta ki a víztisztító szolgáltatást, és közülük is sokan csak a felgyülemlett szennyvizük egy kis részétől szabadultak meg” – olvasható a WWF közleményében. A Helsinki főkikötőjébe érkezett hajóknak pedig csak a 66 százaléka használta ki az ingyenes szolgáltatásokat.

Kloetzer véleménye szerint a hajók azért nem élnek az ingyenes víztisztítás lehetőségével, mert sokkal gyorsabb és egyszerűbb ha közvetlenül a tengerbe zúdítják szemetüket. “Minden egyes tagunk beleegyezett abba, hogy a parton szabadul meg szennyvízétől, amennyiben a kikötő rendelkezik a megfelelő berendezésekkel” – mondta Robert Ashdown, az ECC környezetvédelmi szóvivője. “Nagyon valószínű, hogy azok a hajók, amelyek továbbra sem élnek e szolgáltatásokkal, nem tartoznak a tanács tagjai közé, vagy olyan tartályokkal rendelkeznek, amelyekben tárolni tudják a szennyvizet, amíg el nem érnek egy következő kikötőig” – tette hozzá.
A WWF számításai szerint nagyjából 350 hajó cirkál nyaranta a Balti-tengerben, amely azt jelenti, hogy ilyenkor 18 tonna foszfor és 74 tonna nitrogén ömlik a szennyvízzel együtt a habokba. “A hajók csak egy kis százalékban felelősek a Balti-tenger egészének szennyezettségéért, de még így is komoly károkat tudnak okozni egyes területeken, mivel növelik az algásodást és veszélyes baktériumokat juttatnak a vízbe” – mondta a szakember.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.