Szentendrei-szigeten épült napelempark

Átadták a Fővárosi Vízművek legújabb, szentendrei-szigeti napelemparkját, amely az ott található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el árammal, a beruházás 209 millió forintból valósult meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelempark szerdai átadásán arról beszélt, hogy a vízművek beruházása illeszkedik abba a stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen “az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat” – hangsúlyozta. Karácsony Gergely emlékeztetett, a vízművek vezetése 2018-ban elindította a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát ahhoz, hogy a Budapesten ivóvizet tudjon szolgáltatni.

A főváros vezetése elkötelezett a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában, és mindent megtesz azért, hogy forrásokat szerezzen a fejlesztésekhez – mondta. Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Szentendrei-szigeten termelik meg a fővárosi vízellátás körülbelül 80 százalékát. A társaság évente a villamosenergia-hálózatból 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ez évente mintegy 2,5 milliárd forintba kerül. Közölte, 2021-től a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni. Ezzel körülbelül 100 millió forintot spórolnak – mutatott rá Keszler Ferenc.

Elmondta azt is, hogy 2021-ben a mostani 500 kilowattos napelempark mellé egy kétszer nagyobbat építenek, így összesen egy 1500 kilowattos telep jön majd létre. Lengyel Gábor, a Fővárosi Vízművek Zrt. műszaki beruházási igazgatója elmondta, hogy a parkban 2200 napaelemet helyeztek el, és jelenleg öt inverter üzemel és termeli az áramot.

A már említett következő ütem építése 2021 januárjában indul a tervek szerint – közölte. A közreadott sajtóanyag szerint a vízműnek már 23 napelemes rendszere van használatban, és ezek az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állítottak elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

Ajánlott tartalom

4 év alatt megtérülő napelemeket ígér a spanyol fejlesztő cég

Az 50 kilogrammos, nagyjából 2 négyzetméteres modul elképesztő hatékonyságra képes.