Szentendrei-szigeten épült napelempark

Átadták a Fővárosi Vízművek legújabb, szentendrei-szigeti napelemparkját, amely az ott található víztermelő kutakat és a káposztásmegyeri gépházat látja el árammal, a beruházás 209 millió forintból valósult meg.

Karácsony Gergely főpolgármester a Tahitótfalunál található napelempark szerdai átadásán arról beszélt, hogy a vízművek beruházása illeszkedik abba a stratégiába, amelyet a főváros vezetése megfogalmazott és az elmúlt évben minden döntésében igyekezett képviselni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy sokkal zöldebb és fenntarthatóbb legyen “az a globális kapitalizmus, amelyben éljünk a napjainkat” – hangsúlyozta. Karácsony Gergely emlékeztetett, a vízművek vezetése 2018-ban elindította a Napelemes Energiatermelési Programot annak érdekében, hogy saját maga termeljen energiát ahhoz, hogy a Budapesten ivóvizet tudjon szolgáltatni.

A főváros vezetése elkötelezett a vízművek ehhez hasonló programjainak folytatásában, és mindent megtesz azért, hogy forrásokat szerezzen a fejlesztésekhez – mondta. Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Szentendrei-szigeten termelik meg a fővárosi vízellátás körülbelül 80 százalékát. A társaság évente a villamosenergia-hálózatból 95 millió kilowattóra energiát használ fel, ez évente mintegy 2,5 milliárd forintba kerül. Közölte, 2021-től a teljes energiafelhasználásuk mintegy 5 százalékát fogják napelemekkel megtermelni. Ezzel körülbelül 100 millió forintot spórolnak – mutatott rá Keszler Ferenc.

Elmondta azt is, hogy 2021-ben a mostani 500 kilowattos napelempark mellé egy kétszer nagyobbat építenek, így összesen egy 1500 kilowattos telep jön majd létre. Lengyel Gábor, a Fővárosi Vízművek Zrt. műszaki beruházási igazgatója elmondta, hogy a parkban 2200 napaelemet helyeztek el, és jelenleg öt inverter üzemel és termeli az áramot.

A már említett következő ütem építése 2021 januárjában indul a tervek szerint – közölte. A közreadott sajtóanyag szerint a vízműnek már 23 napelemes rendszere van használatban, és ezek az év első nyolc hónapjában csaknem kétmillió kilowattórányi energiát állítottak elő az ivóvíztermelést biztosító berendezések működtetéséhez.

Ajánlott tartalom

Pofonegyszerűen szerelhető fel egy új fejlesztésű napelem

A FutureVoltaics előre összeszerelt, visszaverőkkel ellátott függőleges tetőtéri fotovoltaikus rendszereket fejlesztett ki, amelyek akár 80%-kal nagyobb energiateljesítményt is nyújthatnak.