Szeptemberben csúcsot döntött a villamos energia ára

Szeptemberben a villamos energia másnapi piac árai historikus magasságokba emelkedtek – olvasható a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) szeptemberi villamos energia piacmonitoring riportjában.

Az áremelkedést elsősorban a primer energiaforrások (gáz, feketeszén) drágulása, valamint a tavalyi év szeptemberénél 2,2%-kal magasabb európai kereslet okozta. Az áremelkedésben közrejátszott az alacsonyabb európai megújuló termelés is: a német szélerőművi termelés, augusztushoz képest 25 %-kal csökkent, az osztrák vízerőművi termelés 31%-kal, a balkáni 20%-kal volt alacsonyabb, mint augusztusban. Az áremelkedés a régió összes országában hasonló mértékű volt, nem alakult ki jelentős különbség a német és a magyar piac között. A német havi átlagos DAM ár 55%-kal nőtt az előző hónaphoz képest és elértre a €/128 MWh-s szintet, a magyar piacon 135,1 €/MWh volt a havi átlagár.
Historikus csúcsra emelkedtek a jövő évi éves villamosenergia árak is. Ennek oka alapvetően a szén és földgáz árának emelkedése volt: a földgáz 70%-kal, a szén 40%-kal lett drágább.

A hazai villamosenergia-fogyasztás 1,1%-kal, a termelés pedig 7,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A hazai kínálatot az erőművi karbantartások és a magas földgázárak is korlátozták. A kieső hazai termelést az import emelkedése pótolta.  A kereskedelmi áramlások a szokásostól eltérően alakultak: Magyarország nettó export pozícióba került Ausztriával és nettó import pozícióba Romániával szemben. A szlovák magyar határon azonban továbbra is folyamatos volt az import, a szlovák-magyar irányú áramlás, a kapacitás a kereskedési órák 28%-ban telítetté vált.

Ajánlott tartalom

Gyorsabban megtérülhet a napelemes rendszere! Ingyen adja az állam!

A száz százalékban vissza nem térítendő napelemes pályázat első üteme már lezárult, de októberben ismét indul.