Az Európai Parlament strasbourgi ülése március 10-én megszavazta Hegyi Gyula magyar szocialista és Holger Krahmer német liberális képviselő által benyújtott kompromisszumos javaslatcsomagot, melyet az ipari és egyéb szennyező létesítményeket szabályzó irányelvhez nyújtottak be.

Szigorodik az ipar környezetvédelmi szabályozása – magyar siker Strasbourgban

Az Európai Parlament strasbourgi ülése március 10-én megszavazta Hegyi Gyula magyar szocialista és Holger Krahmer német liberális képviselő által benyújtott kompromisszumos javaslatcsomagot, melyet az ipari és egyéb szennyező létesítményeket szabályzó irányelvhez nyújtottak be.

Az ipari szennyezés integrált megelőzéséről és csökkentéséről szóló új irányelv (IPPC), a korábbi ipari engedélyezés felülvizsgálatán túl hét korábbi jogszabályt is egyesít, ezáltal egyszerűsödik és átláthatóbbá válik az ipari engedélyezés folyamata. Hegyi Gyula, az irányelv szocialista felelőse elmondta, hogy ezentúl határértékek betartatáshoz fogják kötni a jogszabály által érintett, mintegy 52 ezer, az EU területén található létesítmény engedélyének kiadást. Az IPPC hatáskörébe tartoznak az erőművek, nagyobb ipari létesítmények, szemétégetők sőt a nagyobb állattartó telepek is. Az új átfogó környezetvédelmi engedélyezéssel egyértelműbbé válik a felelőség. Kötelező lesz többek között a környezeti állapotfelmérés a tevékenység megkezdése előtt, így megelőzhetők lesznek a csepeli galvániszapnál felmerült anomáliák. Az új jogszabály szerint mindig lesz kimutatható és felelős gazdája egy talajszennyezésnek. Hegyi Gyula javaslatára, a határérték felett szennyező üzemeket rendszeresen, véletlenszerűen kell ellenőrizni, míg a szabályokat bizonyíthatóan betartóknak csökkennek az adminisztrációs terhei és a jelentési kötelezettségei.

A magyar képviselő kiemelte, hogy Európában ezentúl csak az elérhető legjobb technológiák (BAT) szerint épülő üzemeket engedélyezik, így hazánkba is csak a legmodernebb környezetbarát ipar települhet. A régi szennyező létesítményeknek is fokozatosan alkalmazkodniuk kell az új előírásokhoz, így fokozatosan eltűnnek a legszennyezőbb üzemek. A szennyező erőművek felelnek az összes ipari szennyezés kibocsátás 90 százalékáért. Az IPPC betartatásával a nitrogén-oxid kibocsátás 87 százalékkal, míg a kén-dioxid kibocsátás 97 százalékkal csökkenhet. A Bizottság számítása szerint több tízezer idő előtti elhalálozást lehetett volna megelőzni, ha a 200 legnagyobb európai szennyező üzem már eddig is alkalmazta volna a legjobb elérhető technológiát-

Hegyi Gyula elmondta, hogy az új jogszabály a szigorításon túl több esetben enyhíti az iparra nehezedő adminisztrációs terheket, csökkenti a monitorozási követelményeket. A parlamenti szavazás után az irányelvről még az uniós miniszterek és az EU Tanácsa is véleményt alkot, így a jogszabályról még jó ideig folyhatnak a viták.

Ajánlott tartalom

Rengeteg gyerek halálát okozza a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után - közölte szerdán a The Guardian egy új tanulmány alapján.