Szinte semmi energiát nem fogyaszt az új ruhaszárító

A Tennesse-ben élő Ayyoub Momen olyan új eljárást dolgozott ki, mely energiatakarékosan szárítja a ruhákat. És 14 másodperc alatt kész a ruhadarab.

Csak Amerikában annyi villamosenergiát emészt fel a ruhaszárítók működtetése, mint Massachussetts állam éves áramfogyasztása, derült ki az amerikai Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó EnergyStar számításaiból.

Ayyoub Momen az Oak Ridge National Laboratory munkatársa rájött, hogyan lehet spórolni az áramhasználattal a ruhák szárítása közben. A mozgatható szobai levegőpárásító berendezések alapelvéből kiindulva alkotta meg találmányát. Ezek “magas frekvenciájú rezgéseket használnak arra, hogy a vizet gőzzé alakítsák, anélkül, hogy hőt alkalmaznának”, írta a Business Insider.

A masina, amivel előállt, maximum 14 másodperc alatt szárítja meg a víztől csatakos ruhát, gyakran ennél is gyorsabban. “Ha ugyanezt akarnám elvégezni hővel, 20-40 percbe telne.”

A szárító prototípusa tulajdonképpen egy kör alakú fémedény, ami akkumulátorral működik. A vizes ruhát a tetejére kell helyezni. A ruha láthatóan felizzik és pillanatok alatt megszárad.

Az eszközzel az USA energiafogyasztásának 1 %-át lehetne megspórolni, véli Momen. A GE Appliances K+F vezetője, Venkat Venkatakrishnan “nagy áttörésnek” nevezte az innovációt, így Momen már gyártót is talált találmányára.

Az “ultraszonikus szárító” kereskedelmi forgalomba kerülése előtt tulajdonképpen nem tornyosul akadály, a GE szerint néhány év múlva már éppúgy meg lehet vásárolni a sarki készülékboltban Momen gépét, mint a ma ismeretes szárítókat.

A feladat már csak az, hogy nagyobb példányokat fejlesszenek Momen prototípusából, hogy nagy méretű ruhákat, sőt ruhatömegeket is szárítani lehessen ezzel az eljárással.

Azt még nem tudni milyen áron kínálják majd a gépet. De annyi bizonyos, hogy drágább lesz, mint a jelenleg létező típusok. A felárat a termék az energiaköltségek lefaragásával hozhatja vissza használójának.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.