Szivaccsal tisztítható a szennyezett víz

Új üvegszerű anyagot tervezett Dr. Paul Edmiston, a Wooster Főiskola munkatársa, mellyel képes a szennyezett víz tisztítására, mivel szabadalma úgy nyeli el a szennyező anyagokat, mint egy szivacs. Mire nem képes a nanotechnológia?

Az anyag neve Osorb, és csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik. Egy reaktív üveg, mely lehetővé teszi a benzin és egyéb szennyező anyagok megkötését, amelyek illékony szerves vegyületek. A találmány hidrofób, tehát nem köt meg a vízzel. Mikor szennyezőanyagokat gyűjt, megduzzad, akár nyolcszoros is lehet a mérete. Miután megtelik, felúszik a felszínre, kicsavarható, így eltávolíthatóak a szennyező anyagok. Ezután újra felhasználható.

Az anyag forradalmasíthatja a felszín alatti vizek szennyezéseinek tisztítását, mert viszonylag olcsó, és megvan az a képessége, hogy úgy szabaduljon meg a szennyeződésektől, ahogyan a más, hagyományos tisztítási módszerekkel nem lehetséges.
Dr. Edmiston létrehozott egy társaságot is, melyet Absorbent Materials-nek nevezett el. Öt különböző Osorb piacra dobását tervezi.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.