Szivaccsal tisztítható a szennyezett víz

Új üvegszerű anyagot tervezett Dr. Paul Edmiston, a Wooster Főiskola munkatársa, mellyel képes a szennyezett víz tisztítására, mivel szabadalma úgy nyeli el a szennyező anyagokat, mint egy szivacs. Mire nem képes a nanotechnológia?

Az anyag neve Osorb, és csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik. Egy reaktív üveg, mely lehetővé teszi a benzin és egyéb szennyező anyagok megkötését, amelyek illékony szerves vegyületek. A találmány hidrofób, tehát nem köt meg a vízzel. Mikor szennyezőanyagokat gyűjt, megduzzad, akár nyolcszoros is lehet a mérete. Miután megtelik, felúszik a felszínre, kicsavarható, így eltávolíthatóak a szennyező anyagok. Ezután újra felhasználható.

Az anyag forradalmasíthatja a felszín alatti vizek szennyezéseinek tisztítását, mert viszonylag olcsó, és megvan az a képessége, hogy úgy szabaduljon meg a szennyeződésektől, ahogyan a más, hagyományos tisztítási módszerekkel nem lehetséges.
Dr. Edmiston létrehozott egy társaságot is, melyet Absorbent Materials-nek nevezett el. Öt különböző Osorb piacra dobását tervezi.

Ajánlott tartalom

Fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.