Szivárog a Barátság kőolajvezeték egyik lengyelországi szála, megkezdték a javítást

Szivárog a Barátság kőolajvezeték nyugati ágának egyik szála az északnyugat-lengyelországi Chodecz községnél, a helyszínen megkezdték a hiba javítását – közölte vasárnap a PERN lengyel olajvezeték-üzemeltető vállalat.

A szivárgás azon a szálon történt szombat éjjel, amelyen a tengeri úton érkező szállítmányokból származó olajat továbbítják a németországi Schwedt és Spergau olajfinomítóiba, emiatt a lengyelországi vezeték másik szálára kellett korlátozni a Németországba tartó olajszállítást. Az érintett szálat várhatóan kedden helyezik újból üzembe – közölte a PERN. A szivárgás megállapítását követően a PERN válságstábot állított fel, a helyszínen az illetékes szolgálatok dolgoznak, beleértve a tűzoltóságot és a szennyezett talaj rekultivációjával foglalkozó szakértőket. A PERN közölte: a baleset nincs hatással a lengyelországi üzemanyagellátásra. A Barátság kőolajvezeték északnyugat-lengyelországi szakaszán tavaly októberben is történt szivárgás, akkor nem találtak külső beavatkozására utaló nyomokat.

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.