Szívesen szállítaná-e biciklijét BKV-buszon?

A budapesti tömegközlekedés történetében eddig nem nagyon volt példa arra, hogy a kerékpárosok véleményét kérdezzék arról, hogyan alakítanák át a várost.

A Budapesti Közlekedési Központ biciklis kérdőíve viszont rögtön olyan kérdéseket feszeget, amelyek hazai viszonylatban eddig az elképzelhetetlen progresszió kategóriájába tartoztak, írja a kerekagy.blog.hu. A BKK a tömegközlekedés és kerékpározás viszonyáról tájékozódik, szerdán tette közzé „A kerékpár szerepe a Budapest környéki utazásokban és a kerékpár-szállítási igények felmérése” című kérdőívét. A megkérdezettek nemcsak általában mondhatnak véleményt a különböző kerületekben tapasztalt kerékpározási körülményekről, hanem elmondhatják, milyen akadályokat látnak a biciklis forgalom növekedése előtt, és milyen változtatások esetén használnák gyakrabban kerékpárjukat. A BKK-kérdőív szokatlan módon, olyan lehetőségek fogadtatását is szondázza, amelyek eddig csak a magasabb kerékpár-kultúrájú országokban valósultak meg. Több kérdés is körüljárja, hogy milyen igények vannak arra, hogy a kerékpárokat a különféle tömegközlekedési eszközökön szállíthassák. Befolyásolná-e a kerékpárhasználat sűrűségét, ha lehetne szállítani bizonyos metró-, villamos- és buszjáratokon. Sőt már az is felmerül, hogy mekkora összegű lehetne egy elfogadható kerékpáros kiegészítő jegy az autóbuszokon.

A válaszadók számos lehetőség közül (közösségi kerékpáros rendszer (BuBi) kialakítása és kibővítése a Hungária körútig, a belső városrész (és kerületközpontok) komplex kerékpárosbarát fejlesztése, Dunamenti (EuroVelo6) kerékpáros útvonal teljes kialakítása és népszerűsítése, regionális kerékpáros útvonalak fejlesztése a város szélétől a városközpontig, kerékpársávok kialakítása a főutak mentén, elválasztott kerékpárutak építése a főutak mentén, egyirányú utcák megnyitása kétirányú kerékpáros forgalom számára, sebességcsillapított zónák kiterjesztése) választhatják ki azokat, amelyek szerintük a legmeghatározóbbak lehetnek a jövőben.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.