Szívverés táplálhatja a jövő pacemakerét

Az Amerikai Szív Társaság (AHA) tudományos ülésén egy tudóscsoport olyan kísérleti eszközt mutatott be, amely a dobogó szívből nyert energiát egy pacemaker működtetéséhez.

Az eredmények azt sugallják, hogy a jövőben maguk a páciensek szolgáltathatják a szívritmus-szabályozójukhoz szükséges energiát, nem lesz szükség elemre, ezzel együtt pedig kiküszöbölhetők az elem cseréjét célzó beavatkozások. Az energiát kinyerő eszköz piezoelektromos elven működik, a mozgásból származó elektromosságot használja föl. Piezoelektromos elven működtethetnének más, testbe ültethető eszközöket is, például a defibrillátorokat, amelyeknek szintén kicsi az energiaigényük. A kutatást vezető M. Amin Karami, a Michigani Egyetem munkatársa szerint az új megközelítés ígéretes technológiai megoldást kínál a pacemakerek számára, amelyek igen kevés energiát igényelnek működésükhöz. A jelenleg használt pacemakereket öt-hét évente cserélni kell, amikor kimerül bennük az elem. Karami szerint ez a beavatkozás nemcsak költséges, de a páciens szempontjából is rendkívül kényelmetlen. A betegek között sok gyerek van, akik sokáig élnek pacemakerrel, és temérdek operációt kerülhetnének el, ha az új technológiát sikerülne bevezetni. Az úgynevezett nonlineáris energianyerő eszközben mágnesek segítségével növelik meg az energiatermelést a lineáris típushoz képest, miközben maga az eszköz kevésbé érzékeny a szívritmus változásaira. A nonlineáris eszköz percenkénti 20 szívdobbanástól egészen 600-ig folyamatosan működik, és látja el energiával a pacemakert. Karami szerint más eszközök, például mikrohullámú sütők vagy mobiltelefonok, nem befolyásolják a nonlineáris eszköz működését.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.