A Bodrog szlovákiai szakaszán eddig ismeretlen mennyiségű hidraulikus olaj került a folyóba, amely miatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 18 órától harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó fölső szakaszán - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az MTI-vel

Szlovákiai olajszennyezés miatt harmadfokú a készültség a Bodrogon

A Bodrog szlovákiai szakaszán eddig ismeretlen mennyiségű hidraulikus olaj került a folyóba, amely miatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 18 órától harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó fölső szakaszán – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az MTI-vel

A szaktárca közleménye ismerteti: a szennyezőanyag a Ladmovce-i kikötőben egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben került a vízbe csütörtök délután. A szlovák vízügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a kármentesítést a kiömlött olaj  eltávolítása érdekében, a folyó felszínére adszorbens anyagot – VAPEX-et – juttattak.

Tekintettel arra, hogy a baleset helyszínén még nem sikerült teljes egészében azonosítani a kiömlött olajat, a vízügyi szakemberek jelenleg helyszíni szemlét tartanak a Bodrog határ menti szakaszán, és megkezdték a felkészülést az esetleges vízminőségi kárelhárításra.

A minisztérium tájékoztatása szerint szükség esetén a Bodrog folyón keresztbe kifeszített, a vízfelszínen úszó szennyezés eltávolítására szolgáló “vikoma” merülőfal és “sanol” olajfelszívó hurka segítségével távolítják el az érkező olajszennyezést.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: megkezdték az olaj leszedéséhez szükséges felkészülést, jelenleg indítják a kárelhárítási eszközöket.Hozzátette: az Alsóberecki közúti hídnál lévő vízminőségi kárelhárítási helyen feszítik ki a merülőfalat és a hurkát a Bodrogon, hogy leszedjék a vízfelszínen úszó szennyeződést.

Ajánlott tartalom

Tízmilliárd forintot nyert el a HungaroMet Zrt. meteorológiai-klimatológiai portál létrehozására

Tízmilliárd forintot nyert el a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segítő, könnyű adathozzáférést biztosító, nyilvános meteorológiai-klimatológiai portál létrehozására a Digitális megújulás operatív program Pluszban.