Kína energiafaló, súlyosan szennyező iparágai továbbra is gyors ütemben bővültek 2013-ban, károsítva a környezetet és a lakosság egészségét - derült ki egy szerdán ismertetett jelentésből.

Szmog Észak-Kínában – nem javult a helyzet 2013-ban

Kína energiafaló, súlyosan szennyező iparágai továbbra is gyors ütemben bővültek 2013-ban, károsítva a környezetet és a lakosság egészségét – derült ki egy szerdán ismertetett jelentésből.

A környezetvédelmi minisztérium közleményében arra a következtetésre jutott, hogy a kívánatos ipari fejlesztések, a szerkezetátalakítás üteme tavaly lelassult, s az előállt helyzet veszélyezteti a környezet tűrőképességét. A lakóingatlanok és utak építése hatalmas porral jár, a növekvő autóforgalom növeli a károsanyag-kibocsátást, s mindezt Észak-Kínában tetézte a lelassult szélsebesség is – állapítják meg.

Az ország levegőminőség szempontjából megfigyelt 74 városának mindössze 4 százalékából, vagyis mindössze háromból jelentettek a kínai szabvány szerinti “tiszta levegőt” 2013-ban. Ezek: Hajnan tartomány székvárosa, Hajkou, Csousan város Csöcsiang tartományban és a tibeti főváros, Lhasza.

A legsúlyosabban szennyezett régió az északi Peking és környéke, Tiencsin, valamint Hopej tartomány települései. A térség 16 városában az év 365 napjának 62,5 százalékában a levegő minősége nem ütötte meg a minimálisan elfogadható értéket. A minisztériumi szakértők a szénfelhasználást és az autókat okolják az előállt helyzetért.

Pekingben, Tiencsinben és Hopej tartományban kedden ismét szmogriadót hirdettek, a négyfokozatú skálán a második, vagyis sárga figyelmeztetést adták ki. Az előrejelzések szerint a szürke, csípős szmog péntekig, a közelgő hidegfront megérkezéséig tart és egyre súlyosabbá válik.

Pekingben elvileg az utakat ilyenkor locsolni kellene, az építkezési területeket pedig letakarni. A környező üzemeket termelésük korlátozására kérik. A lakosságot, különösen a gyerekeket és az időseket arra figyelmeztetik, hogy lehetőleg maradjanak a lakásban, ha kimennek, használják a tömegközlekedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmánya szerint napjainkban a szennyezett levegő az egyik legnagyobb veszély az emberek egészségére. A rendelkezésre álló adatok alapján a világszervezet vezetői összehangolt intézkedéseket sürgettek.

A WHO tanulmánya szerint a beltéri és a szabadtéri légszennyezés legnagyobb károsultjai a nyugat-csendes-óceáni térség alacsony és közepes jövedelmű államai, köztük Kína. Itt ennek következtében 100 ezer emberre 172 halálozás jut. A közelmúltban bebizonyították, hogy a levegőben található szennyeződéseknek a légzőszervi megbetegedéseken túl a korábban véltnél meghatározóbb szerepük van a szívinfarktusokban, az agyvérzésekben és a daganatok kialakulásában is.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.