Szmog: Pekingben tiltani kezdték a szabadban történő nyárson sütést

Peking egyes kerületeiben háborút indítottak a szabadban nyárson sütött húsok ellen, és a hatóságok már több mint ötszáz egyszerű szenes grillező berendezést vontak ki kellékeivel a forgalomból. Állítólag a levegő tisztaságának védelme vezette őket.

Peking egyes kerületeiben háborút indítottak a szabadban nyárson sütött húsok ellen, és a hatóságok már több mint ötszáz egyszerű szenes grillező berendezést vontak ki kellékeivel a forgalomból. Állítólag a levegő tisztaságának védelme vezette őket. Az elsősorban a muszlim konyha részeként ismert, igen elterjedt “jang rou csuanr”, vagyis a nyársra tűzött, sült apró kis birkahúsok az alkalmi, utcai “gyorsétkezés” egyik kedvelt és olcsó alternatíváját jelentik. Nem túl komoly infrastruktúrát igénylő szettjeiket – épp a füst miatt – közterületen állítják fel az árusok. Gyakran kis éttermek mellett találni őket a szabadban.

A fővárosi önkormányzat korábban már jelezte, hogy szmogriadó esetén szigorúbban fognak fellépni a füstös jelenség ellen, de sajtóbeszámolók szerint a járőrök már túl vannak egy három hónapos kampányon, amelynek során darabokra fűrészelték fém nyársak százait, a primitív bádogkellékeket pedig használhatatlanná tették, megsemmisítették.

A kínai internetes oldalakon sokan kétségeiket fejezték ki a pekingi szmog elleni fellépés ezen formájának hatékonyságát illetően. Úgy vélték, hogy az intézkedések hatása a főváros levegőjének minőségére még akkor is enyhén szólva is megkérdőjelezhető, ha az árusok – belátván, hogy mekkora kárt okoztak a környezetnek – nem tesznek szert újabb nyársakra.

Mint kiderült, a közterületet megtisztítók inkább lakossági panaszok nyomán indultak útnak és léptek akcióba. A lakóközösségek a helyi hivataloknál a sütögetés miatt terjengő szagok és a füst ellen emeltek szót.

A médiában megszólaltatott környezetvédelmi illetékes maga is elismerte, hogy ezek csak helyi és nagy valószínűséggel átmeneti megoldások. Az “igazi” környezetvédelemnek az autók üzemanyagának minőségi javításával, a nagy dízel teherautók károsanyag-kibocsátásának visszafogásával kell kezdődnie Pekingben és a térségben – jegyezte meg Ma Csün.

A húszmilliós kínai főváros lakói egyre gyakrabban szenvednek a fojtó, szemfájdító, köhögésre ingerlő sűrű szmogos levegőtől. A 2,5 mikron átmérőjű, vagy annál kisebb porszemcsék (PM2,5) értéke egy köbméter levegőben gyakorta meghaladja a 200 mikrogrammot, ami már a “nagyon egészségtelen” kategóriának felel meg.

A szakemberek szerint a fővárosi levegőszennyezettségért a széntüzelés mellett meghatározóan, míg mások szerint több mint egyötöd részben a hatalmasra duzzadt autópark a felelős; Pekingi útjain már 2012-ben több mint 5 millió autó futott. A fővárosi önkormányzat a helyzet kezelésére cselekvési programot dolgozott ki, a központi kormány új szigorító intézkedéseket hozott és sokmilliárdos költségvetést rendelt hozzájuk.

Ajánlott tartalom

Az ősi növényevő állatok kihalása megnövelte a tüzek keletkezését a füves területeken

Az ikonikus növényevő állatok, mint a gyapjas mamut, az óriás bivaly 50-60 ezer évvel ezelőtti kihalása világszerte drámai módon előidézte a tüzek terjedését a gyepes térségekben amerikai kutatók szerint.