Szmogriadó lehet a hétvégén a fővárosban

Elrendelheti a szmogriadót a fővárosi önkormányzat a hétvégén. A meteorológus szerint az időjárás miatt egyre nő a káros anyagok aránya a levegőben.

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodájának szerdai közlése szerint a hétvégére érheti el a főváros levegőjének szennyezettsége azt a kritikus mértéket, hogy a hivatalnak el kell rendelnie a szmogriadót.
Mint hozzátették: a hivatalnak nincsen mérlegelési lehetősége, a törvények értelmében el kell rendelni a riadót, ha azt a káros anyagok szintje indokolja.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a következő tíz napban nem várható változás az időjárásban: marad a borús, ködös idő.

Ez az időjárás kedvez a káros anyagok felhalmozódásának, mert nagyon kevés a légmozgás, vagy szinte nincs is.
Mint részletezte: a por és a nitrogén-oxid (ezt az autók bocsátják a levegőbe) koncentrációja már most is közelít az egészségügyi határértékhez. Ezek hétvégére már át is léphetik a törvényileg szabályozott szintet – tette hozzá.
A főváros új szmogriadó-rendelete egyebek közt rögzíti, hogy a jövőben a szmogriadó életbe lépését megelőző napon este hat óráig nyilvánosságra kell hozni a riadó elrendelését. Az új szabályozás szerint a főpolgármester szükség esetén járműkorlátozásokat rendelhet el. A rendelet pontosítja a kivételek körét, és rögzíti, hogy szmogriadó esetén a taxik is közlekedhetnek. Változás az is, hogy 100 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak a szabályszegő autósok.

Ajánlott tartalom

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.