Szmogveszély Budapesten és országszerte

Budapest több mérőállomásán is a szmogriadó riasztási fokozatát megközelítő vagy azt meghaladó a szálló por koncentrációja, de a többi településen is igen rossz a levegő minősége.

A legszennyezes.hu adatai szerint a legtöbb hazai településen gyors ütemben romlik a levegő minősége. Budapesten a pesthidegkúti állomáson tegnap már a riasztási fokozatot is meghaladta a szálló por koncentrációja (103 mikrogram/köbméter). Hasonlóan rossz volt a helyzet Csepelen (90) és a XV. kerületben (92) is.

De nem csak Budapesten rossz a levegő minősége. A Sajó-völgyben már vasárnap átlépte a levegő szennyezettsége az egészségügyi határértékeket (50), hétfőn pedig már a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is (75).

Miskolcon a Búza téri állomáson hétfőn 96 mikrogramm/köbméter volt a levegő szálló por koncentrációja, ami már közel van a szmogriadó riasztási fokozatához (100) is.

A többi hazai településen vasárnap még határérték alatt volt a levegő szennyezettsége, azonban hétfőn már egyre több településen emelkedett a határérték fölé.

Dunaújvárosban 64 mikrogram/köbmétert, Szegeden 66, míg Pécsett 60 mikrogrammos értéket regisztráltak tegnap a műszerek, amelyek szintén az egészségügyi határérték (50) feletti értékek.

Ennél is rosszabb a helyzet Nyíregyházán, ahol a szálló por koncentrációja (94) megközelítette tegnap a riasztási fokozatot.

Miért magas a levegő szennyezettsége?

A hétvégi mediterrán ciklon nyomán igen hideg levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. A magasban azonban kevésbé volt erőteljes a lehűlés, így talajközelben most hidegebb van, mint 1500 méter magasan. Ez a fordított légrétegződés meggátolja, a függőleges légcserét, így a légszennyező anyagok nem tudnak eltávozni a kibocsátási helyükről. Amíg ez a hidegpárna jelenség megmarad, addig a levegő minősége is igen kedvezőtlen marad.

Az esotanc.hu előrejelzése szerint holnap egy időjárási front éri el hazánkat, és a magasban csütörtöktől további melegedés indul meg, illetve a délkeleti szél is megélénkül. A hajnali órákban némileg enyhülnek a hajnali fagyok, de továbbra is marad a fordított légrétegződés, és így a levegő minőségében sem várható jelentős javulás.

A szálló por hatása

A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni. Hosszú távon növeli a szív- és keringési, valamint a légzőszervi halálozások arányát is. Egy friss tudományos publikáció szerint a Sajó-völgyben évente mintegy 250 ember idő előtti halálát okozza ez a szennyezőanyag.

Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.