Szó szerint megválthatja a világot az új miniszezor

A tudomány újra lenyűgöz, és legjobb tudomásunk szerint az egyik legújabb felfedezés szó szerint megváltoztathatja a világot.

Egy nagyon apró napenergia szenzorról van szó, ami egy pénzérmére helyezve a dátumot is alig takarja el. Elképesztő, hogy a Michigani Egyetemen kifejlesztett apró csoda akkora energiát fejt ki, amire egy nála 1000-szer nagyobb tárgy képes. Emiatt számos helyen alkalmazhatjuk az új találmányt. Ilyen eszközök felfedezésekor mindenki arra kíváncsi, milyen hatással lesz ez az orvostudományra. Néhány beültetésnél az implantátumoknak egy bizonyos fajta energiaforrásra van szükségük, és ha ezt a szenzort erre fel lehet használni, minden megváltozik, amit eddig tudtunk vagy hittünk ezekről az implantátumokról.

De a felfedezés alkalmazható minden más elképzelhető területen. Az új technológiával ellátott eszközökre jóval kevesebbet kell majd költeni, és örökké – vagy legalábbis amíg a többi alkatrész fel nem mondja a szolgálatot –fognak működni. Számos ellenőrző, megfigyelő eszköz esetében hasznosíthatjuk a szenzort, és még a környezetvédelmi rendszerek is előnyt kovácsolhatnak belőle.
Persze mindenki meg van győződve, hogy a saját napenergia szenzor rendszere a legjobb. De ha össze akarjuk vetni az ezt a feladatot ellátó eddigi technológiákat az új eszközzel, a hatás összehasonlíthatatlan. A most felfedezett érzékelő jóval kisebb helyet foglal, és alvó üzemmódban 2000-szer kevesebb energiát fogyaszt. Az adatok megdöbbentőek.
A hatékonyság egyik oka, hogy az új érzékelő a legtöbb időt pihenésre fordítja. Tehát alvó üzemmódban van, mindössze pár perc munkára van szüksége. Az átlagos energiafogyasztása kevesebb, mint 1 nanowatt. Ami azt jelenti, hogy egy pislogásra több energiát fordítunk, mint amennyit ez az eszköz egész nap fogyaszt.

Ahogy korábban szó volt róla, az orvostudomány a tíz ujját végignyalja, ha a világ ehhez fogható ínyencségre bukkan. A felhasználás módja nem ismer határokat. Habár az eszköz napenergiával működik, de meglehet, hogy át tudják alakítani úgy, hogy testmozgásból vagy test hőből táplálkozzon. Ez megint rengeteg új lehetőséget kínálna, például az implantátumok hosszabb életűek lehetnének, mint valaha. Reméljük, hogy a parányi erőmű legalább annyira nagyszerű, mint ahogy azt mondják.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.

Nincs hozzászólás

  1. Ahogy a világot most látjuk minimum 30év mire az első ilyet a leggazdagabbak megvásárolhatják. Bár tévednék… 🙂