Szokatlan nagy algavirágzás az Antarktiszon

Szokatlanul nagy kiterjedésű algamezőt fedeztek fel szakértők az Antarktiszon.

“Kisebb virágzásokat már láttunk, de még soha ilyen nagy területen” – mondta el Jan Lieser, a Tasmániai Egyetemen dolgozó német kutató hétfőn. Az algamező megközelítőleg 100 x 200 kilométer kiterjedésű – még a világűrből is látható. A NASA egyik műholdjának felvételein vették észre először a jelenséget. “Valószínűleg most hatalmas lakoma kezdődik majd. Az antarktiszi régióban élő élőlények a krillektől a bálnákig megtölthetik a hasukat. Az apró algák világszerte a tápláléklánc legalján állnak” – fejtette ki a meteorológus és tengerbiológus Lieser.

A szakértő szerint valószínűleg több ok áll a jelenség hátterében. “A hó és a szél vasat tartalmazó port hozhatott az Antarktiszra, így elősegítette az algák növekedését. Valószínűleg az olvadó szárazföldi jégből is oldódott ki vasat is tartalmazó por és sár” – véli a kutató. Jelenleg mintákat vesznek a tudósok, hogy megállapítsák az algák fajtáját. Valószínűleg a Phaeocystis antarctica nevű fajról van szó, amely minden tengerben előfordul. Az algavirágzást először február 20-án észlelték és a szakértők szerint még két hétig lesz látható.

Ajánlott tartalom

Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget - mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.