Szőke medve a hegyekben

Szőke medvét rögzítettek az észak-olasz Trentino erdőiben felállított kamerák.

Már rajongói tábora is van annak a medvének, amelyet a Trento közeli Dolomitokon vettek fel az itt működő kamerák. A legelső szőke bundájú medve Olaszországban, akit természetes környezetében láttak meg. (A barna medvék bundája nyáron az erős nap hatására kivilágosodik.) A világos bundájú, fiatal hím az olaszországi medvenépesség szakértői szerint annak a csoportnak a leszármazottja, melynek tagjait a kilencvenes években költöztették át Szlovéniából a szomszédos olasz hegyekbe. A három hím és hét nőstény szlovén barnamedvének az volt a feladata, hogy újraélessze a kihalt olasz medvenépességet, és úgy tűnik, munkájukat jól végezték. A barnamedve népesség szaporítása jó ütemben halad Olaszországban. Egyedül a Vida nevű nőstény medve mondott nemet, és többször is haza szökött bocsaival Szlovéniába.

 

A trentinói Stelvio természetvédelmi parkban a kirándulók az utóbbi hetekben két medvét is megpillantottak, a 2010-ben indított, négy évre tervezett Life Arctos medveszaporítási program tagjait. A szőke medvét egy hátvakaró fánál sikerült lencsevégre kapni. A szakemberek megfigyelték, melyek azok a fatörzsek, melyekhez a medvék előszeretettel dörzsölik prémes hátukat. (A medvék nemzedékeken keresztül ugyanazokat a fákat használják hátvakarásra, amely a felnőtt hím medvék közötti kommunikáció egyik módja, miközben keresik a fogamzóképes nőstényeket.) Ilyen vakarófáknál állították fel a szakemberek a kamerákat. A fatörzs hasznos információkkal szolgál az állatok szagáról, hátrahagyott szőrükön DNS-vizsgálatot is végeznek. Az olasz sajtó azonnal arra figyelmeztetett, hiába aranyosak, a medvéket nem szabad megközelíteni, etetni. Ha medvét látunk, a legjobb az, ha mozdulatlanok maradunk és a lehető legtávolabbról csodáljuk őket – tanácsolta a Corriere della Sera napilap.

Ajánlott tartalom

Környezettudatos otthon: hosszú életű bútorok választása

A megfelelő bútorok és a hangulatos otthon elválaszthatatlanok egymástól. A megfelelő kényelem nélkül nem élvezheti a pihenést, amelyet otthonának minden nap biztosítania kell. Emellett fontos szempont a környezettudatosság, hiszen hosszú életű bútorok használatával kevesebb szemetet termelünk.