Szolár-tömegfinanszírozás: kamatot ígér a napenergiás Kickstarter

Nemcsak a kreatív projekteknek van tömegfinanszírozási platformja, de a megújuló energiáknak is: a napenergia Kickstarterének is becézett Solar Mosaic pénzgyűjtő oldal. Ám itt a Kickstartertől eltérően a befektetők nem csupán adakoznak, hanem megtérülésre is számíthatnak.

A Solar Mosaic, mint a napenergia online befektetési piaca eddig 3,8 millió dollárt hozott össze, ami nyilvánvalóan nem gigantikus szolárpanel-telepek, hanem kisebb méretű projektek kivitelezését segíti elő, írja a piacesprofit.hu.

A tömegfinanszírozás, azaz a crowdfunding azon az egyszerű elven alapul, hogy ha elég vonzó egy a projekt, sokan fogják kis pénzzel támogatni, hogy meg is valósuljon. A tömegfinanszírozó platformok (mint például a legismertebb amerikai Kickstarter vagy európai versenytársa, az Indiegogo) lehetővé teszik, hogy egy-egy projekt minél nagyobb tömeget érjen el, és legális keretek között jusson az egyes emberek által felajánlott támogatáshoz. (Itt olvashat részletesebben erről a pénzszerzési modellről.) Akik a Kickstarteren filmek, könyvek vagy új kütyük elkészítésébe fektetnek, tulajdonképpen adakoznak. Legfeljebb ajándékba kapnak egy példányt a kész termékből.

A Solar Mosaic azonban rendszeres bevétellel számol és végső soron megtérüléssel. Mivel a felállított napkollektorok, szolárpanelek eladják az energiát, amikor visszatáplálják azt a hálózatba, a bevétel folyamatos. Ez aztán szétosztásra kerül a projektet támogatók (vagyis a tömegfinanszírozók) között. Nem ritka, hogy egyes projektek 6 %-os kamatot ígérnek itt – a 100 %-ban visszafizetett befektetés tetejébe.
Már 25 dollárral is el lehet kezdeni a befektetést, ekkor 4,5 %-os az éves kamat. Természetesen nincs garancia arra, hogy a projektek mindegyike beválik és elegendő pénzt hajt az üzemeltetőinek, így hát kockázat is van a dologban. A visszafizetés havi rendszerességgel történik, nem egy év végi összegként.

“A megabankok, melyek a fosszilis energiák korszakát finanszírozták, nem nyújtanak elegendő tőkét a tiszta energia-gazdaságnak, ami sokkal decentralizáltabb”, mondta a CNN-nek Van Jones, a Solar Mosaic konzultánsa, Obama elnök egykori zöld tanácsadója. Ehhez a decentralizáltsághoz jól passzol a tömegfinanszírozás (vagyis a crowdsourcing körébe tartozó crowdfunding).

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy hány projekt volt képtelen pénzt hozni a befektetőknek, illetve, hogy az ígért kamatot mennyi beruházás teljesítette vagy múlta felül.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit