Szombatra harmadfokú riasztást adtak ki

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön már havazik, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a várható nagy mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt kilenc megyére szombatra már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Orbán Viktor miniszterelnök szerint nagy próba előtt áll az ország, de a földgázszállítás nincs veszélyben. Az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 98 százalékra nőtt.

Pénteken kora este a Dél-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön havazott, Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, eddig ezeken a területeken mintegy 5 centiméter friss hó hullott, de szombat estig 30 centi hó várható, egyes területeken félméteres hóvastagság is kialakulhat. A meteorológiai szolgálat a havazás miatt nyolc megyére (Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) harmadfokú figyelmeztető jelzést adott ki, mert egy nap alatt több mint 30 centiméter hó hullhat. Hófúvás miatt Borsodban és Szabolcsban van harmadfokú figyelmeztetés érvényben. Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, nagy próba előtt áll az ország a rendkívüli hideg miatt, de nincsenek veszélyben a magyarországi földgázszállítások. A kormányfő azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a “túlélési pontokra”, a fedett helyekre. A Menhely Alapítvány tájékoztatása szerint az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 98 százalék. A teljes kihasználtsághoz közelítő adatok azt jelzik, hogy azok a férőhelyek, amelyek üzemeltetésére szervezetek szerződést kötöttek, a napokban betelnek.

A most megnyitott Aszódi úti hajléktalanszállóval együtt a főváros kezelésében csaknem 400 üres férőhely várja az éjjeli menedéket kereső hajléktalanokat Budapesten – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal. Budapesten, és az ország más városaiban újabb melegedőket alakítottak ki. A Volánbusz Fóton, Gödöllőn és Cegléden a fűtött váróhelyiségeket éjjel-nappal nyitva tartja, Budapesten, a Soroksári úton rendkívüli szálláshelyet alakított ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, az MSZP pedig megnyitja budapesti központját. Debrecen egyik legnagyobb lakótelepén, a Tócóskertben lévő közösségi házat és a Nagyállomás épületét is megnyitotta melegedőként. Győrben két férfit mentettek meg péntekre virradóra, Tapolcán pedig ugyanannak a férfinak kétszer mentették meg az életét a fagyhaláltól.

A Magyar Honvédség húszezer takarót adott a máltai szeretetszolgálatnak,
A fővárosi katasztrófavédelem teljes készenléti személyi állománya és valamennyi műszaki eszköze készültségben van a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzet kezelésére – közölte Kisdi Máté szóvivő. Mint mondta, felkészültek a lakosságvédelmi intézkedésekre, így melegedősátrak, pokrócok állnak rendelkezésre, amelyeket azonnal fel tudnak állítani és szükség esetén ki tudnak osztani.

havazik

Az Országos Mentőszolgálat készenlétbe helyezte mintegy 60 négykerék-meghajtású terepjáró mentőautóját, valamint mentőhelikoptereit. A Magyar Honvédség (MH) 600 katonával és 200 különleges gép- és harci járművel készült fel arra, hogy ha szükséges, segítséget nyújtson a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzetekben.
A Volán-társaságok már ősszel, az úgynevezett téli felkészítés keretében előkészítették autóbuszaikat a téli időjárási körülményekre. A Volán tájékoztatása szerint a társaságok az előrejelzések szerint készülnek, illetve készültek fel a helyi, esetleges rendkívüli viszonyokra. A Volán minden megyében szoros kapcsolatot épített ki a közútkezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. szervezeteivel, és folyamatos az egyeztetés az utak járhatóságáról, állapotáról.

A MÁV szombatra másodfokú készültséget rendelt el országos vasúthálózatán, így csak a menetrendben “hópihe” jellel ellátott, a rendkívüli helyzetben is közlekedő vonatok indulnak el. A szombati InterCity, EuroCity vonatok pót- és helyjegy megváltása nélkül vehetők igénybe, az elővételben már megváltott jegyeket kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a vasúttársaság. A havazás miatt Barcsnál csak téli gumival és hólánccal léphetik át a kamionok a határt.
Hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője, de az oktatási-nevelési intézményekben a tanítás nélküli munkanapon is gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről. Az ország több pontján, így Zalakomárban, Nyírbogdányban, Taktakenézen is rendkívüli oktatási szünetet rendeltek el. A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), illetve az SZTE közoktatási intézményeiben ugyanakkor hétfőn és kedden is lesz oktatás, de az intézmény igazoltnak tekinti azoknak a diákoknak a hiányzását, akik a rendkívüli hideg, illetve a nagy hó miatt nem jutnak el az órákra. A Balatonon és a Velencei-tavon változó a jég vastagsága, péntek délelőtt még nem volt egyetlen partszakasz sem sportolásra alkalmas. A péntek reggeli, a parttól 4-10 méterre történő mérések során Siófoknál 6 centiméteres, Keszthelynél is 6 centiméteres, Balatonakalinál 4,5 centiméteres, és a Velencei-tavon Agárdnál 9 centiméteres jégvastagságot mértek a vízügy szakemberei. A hétvégén több településen is tervezik jégpálya kijelölését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.