Szőrös napelemekkel olcsóbb az energia

A Bandgap Engineering nevű amerikai vállalat új típusú, nanoszálas napelemekkel igyekszik növelni a napcellák hatásfokát, és olcsóbbá tenni a technológiát.

A fejlesztést hosszabb távon tervezik folytatni, de az újítás egyszerűsített verzióját már a munkálatok ideje alatt is piacra akarják dobni, írja az ipon.hu. A módszer lényege, hogy a napelemeket szőrszerűen elhelyezett szilícium nanoszálakkal borítják be, amelyeknek köszönhetően jelentősen megnövekszik a fényelnyelő felület, és ezzel a cella által átalakítható energia mennyisége is. Az új technológiát alkalmazva a jelenleg használatosnál jóval vékonyabb szilícium lapkák is megfelelnek a célnak, ez pedig a napelem-gyártás legdrágább összetevőjének költségcsökkenését eredményezné. A Bandgap ezen felül a drága ezüstvezetékek rézdrótokra cserélésével is spórolna az előállítás árán. A nanoszálas napelem hatásfoka mostani formájában 20 százalék (a jelenlegi „hagyományos” átlag 15%), a napjainkban jellemző wattonkénti pár dolláros előállítási és telepítési költségek pedig egy dollárra csökkennek az újítás révén. A rendszer 6–10 cent körüli összegért termel meg egy kilowattóra energiát, ami a földgázból nyert energia jelenlegi 4 cent/kilowattórás amerikai árához képest még magas, azonban egyrészt jelentős csökkenést jelent a napenergia jelenlegi 15–30 cent/kWh-ás költségeihez képest, másrészt a világnak számos olyan területe akad, ahol ennyiért már abszolút megéri napenergiát használni földgáz helyet.

Ezek tehát a technológia egyszerűsített változatának mutatói, a cég azonban azt tervezi, hogy következő években a metódust továbbfejlesztve a fosszilis energiaárakkal versenyképes napelemet hoz létre. A módszer lényege, hogy a fény megtörik a nanoszálakkal borított cellán, és ide-oda verődik a fényelnyelő felületen, így nagyobb eséllyel abszorbeálódik. A cég ezen túl a fény átalakításának módján is változtatni kíván, a nanoszálak alakjának precíz kialakítása révén javítva a szilícium elektromos tulajdonságain. Ezen változtatások nyomán egyrészt sokkal nagyobb fénymennyiséget nyel el a cella, másrészt azok az alacsony energiájú fényhullámok is árammá alakíthatóvá válnak, amelyek normális esetben csak hőt termelnének. Mindezen újítások precíz megvalósítása még évekig eltarthat, de elméletileg ilyen módon akár 60 százalékos hatásfokú napelemek is készíthetők. Ehhez persze mindennek úgy kellene működnie, ahogy azt a tervezők elképzelték, így a vállalat egyelőre a szerényebb 38 százalékos hatásfok elérését célozta meg.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.